Norsk skidominans siste 20 år?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lars Tore Ronglan (Foto: NIH)

Av Lars Tore Ronglan, førsteamanuensis på Seksjon for coaching og psykologi ved Norges Idrettshøgskole

Nordmenn er født med ski på beina, og vi liker å tro at vi er best i verden. Men hvordan har Norge egentlig gjort det i skisporet de siste 20 åra?

I disse VM-tider er det flust med reportasjer om tidligere norske skisuksesser. Avisene minner oss om at Norge ofte ender ut på toppen av medaljestatistikken i VM for nordiske grener. Vi har faktisk vært beste nasjon, regnet ut fra antall medaljer, de siste seks mesterskapene. Inntrykket er at Norge klart dominerer internasjonal skisport.

Går vi bak tallene, blir bildet mer nyansert. Telling av antall medaljer har mye å gjøre med hvor mange konkurranser som avvikles i de ulike grenene. I Holmenkollen er det 12 øvelser i langrenn, 5 i hopp og 3 i kombinert. Det deles altså ut 36 medaljer i langrenn mot 15 i skihopping. Øvelsesprogrammet er langt gunstigere for ”langrennsnasjonen” Norge enn for ”hoppnasjonen” Østerrike når medaljefangsten skal oppsummeres.

Det finnes andre måter å måle ”internasjonal dominans” på enn å telle antall medaljer. På Senter for trening og prestasjon ved NIH har vi sett på landenes andel av topp 3 resultatene i de ulike grenene. Med andre ord: hvor mange prosent av pallplassene har ulike nasjoner erobret i hopp, kombinert og langrenn fra år til år? Oversikten omfatter samtlige verdenscuprenn, VM- og OL-øvelser fra 1990 til 2010. Hva forteller denne statistikken om landenes grad av dominans de siste 20 år?

Skihopping

Østerrike har vært den klart beste hoppnasjonen i perioden. Landet har tatt 26% av topp 3 plasseringene fra 1990 til 2010. Finland er en like klar nummer to. Norge, på tredjeplass, har tatt 11% av topp 3 plasseringene. For Norges del har 2000-tallet vært langt bedre resultatmessig enn 90-tallet, og vi har de siste årene prestert bedre enn finnene. Østerrikes dominans har likevel bare økt gjennom det siste tiåret.

Kombinert

I perioden som helhet har Norge vært den mestvinnende nasjonen. Men mens 90-tallet var en gullalder for norsk kombinertsport, har kurven vært sterkt fallende etter årtusenskiftet. Det siste tiåret har Tyskland flest topp 3 plasseringer (28%), fulgt av Finland, Østerrike og med Norge på fjerde plass. Tyskland har tatt nesten dobbelt så mange passplasser som Norge i verdenscuprenn, VM og OL det siste tiåret.

Langrenn

Langrenn er Norges paradegren. Norge har vært omtrent like dominerende i langrenn de siste 20 årene som Østerrike har vært i hopp. Russland tok nesten like mange topp 3 plasseringer som Norge på 90-tallet, men har det siste tiåret hevdet seg på linje med Finland, Sverige og til dels Tyskland. Disse fire landene har hver seg tatt rundt 10% av pallplassene siden århundreskiftet.

Hva med skiskyting og alpint?

For å gjøre bildet av ”skinasjonenes dominans” mer komplett, kan vi ta med to andre skiidretter i tillegg til de nordiske. I skiskyting har Tyskland har vært klart beste nasjon de siste 20 åra, fulgt av Norge og Russland som er ganske jevne et stykke bak Tyskland. Det mest oppsikkende resultatet finner vi i alpint, der Østerrikes dominans har vært overveldende. Landet har tatt 45% av topp 3 plasseringene siden 1990. Det siste tiåret har Østerrike tatt over halvparten av pallplassene, fulgt av USA, Sveits, Italia og Norge (7%).

Norge ikke så dominerende likevel?

Statistikken viser at Norge er en sterk skinasjon som hevder seg i mange grener. Men det er det også andre som gjør, ikke minst Østerrike. Om vi er født med langrennsski på beina, er østerrikerne født med slalåmski eller hoppski. Unngår vi å se oss blinde på antall medaljer, vil vi oppdage at vår skidominans internasjonalt de siste 20 åra begrenser seg til langrennsporten. Og selv der er vi ikke så enerådende som norske medier gir oss inntrykk av. Det burde mane til ettertanke at Østerrike er langt mer dominerende i sin paradegren, alpint, enn vi er i vår. Og det er ikke fordi den internasjonale konkurransen er mindre i alpint og hopp enn i langrenn…

Kanskje vi har noe å lære, til tross for medaljerushet i Kollen?

Powered by Labrador CMS