Ski-VM: Lidenskap i skisporet

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Pierre-Nicolas Lemyre og Geir Jordet

Det virker som om mange barn utvikler en lidenskap for å gå på ski som de tar med seg resten av livet.

Hvor kommer denne lidenskapen for ski fra? Overføres den fra foreldre? Har den med gener å gjøre? Kommer den fra vår norske kultur? Eller er lidenskapen et resultat av en sunn utviklingsprosess som simpelthen skyldes genuine og gode skiopplevelser?

Ski er fritid
Selv om vi ikke er frie til å velge å gå på skolen eller jobb, så står vi fritt til å velge hva slags aktiviteter vi driver med på fritiden. Generelt sett deltar vi i aktiviteter som ski med den hensikt å tilfredsstille en del viktige psykologiske behov.

Mange nyter å gå på ski fordi de har et ønske om å føle den unike typen personlig initiativ som ski gir dem. Noen mennesker ønsker også å føle seg kompetente i den aktiviteten de driver med. Andre har et sosialt ønske om å være sammen med personer de oppfatter som viktige og de deltar i ski-aktiviteter på grunn av mulighetene det gir dem til å være nær venner og familie. Mange av oss som går på ski gjør det sikkert for en kombinasjon av alle disse årsakene.

Skigåing - en del av vår identitet
Vi opplever en lidenskap for å gå på ski når det er spesielt moro og viktig for oss å gå, når vi bruker mye tid på skirelaterte aktiviteter og vi forstår at det å gå på ski spiller sammen med måten vi ser på og definerer oss selv.

Det å gå på ski blir i seg selv selfdefinerende og representerer en sentral komponent i vår identitet. Det å utvikle en lidenskap for å gå på ski medfører også en transformering. Vi går ikke lenger bare på ski, vi blir skiløpere. Det er akkurat denne internaliseringen av ski i vår identitet som er den motivasjonelle nøkkelen til langvarige skigleder, et liv med god helse og de norske skistjernenes dominans på de internasjonale seierspallene.

Hva slags type lidenskap avgjørende
Som så mange andre av de gode tingene i livet, – for mye av det vi liker kan bli farlig. Når vi vurderer lidenskap for det å gå på ski så er det ikke lidenskapen i seg selv som er en utfordring, men snarere hva slags type lidenskap som gir drivstoff til vår skideltagelse.

Helt nylig foreslo forskere i Canada at det er to typer lidenskap: tvungen og harmonisk. De som har en tvungen lidenskap for å gå på ski vil typisk føle en ukontrollerbar kraft og klarer ikke å la være å gå på ski. Tvungen lidenskap må gå sin gang når den tar kontroll over skiløperen. Folk klarer ikke å unngå å legge ut på tur, og over litt tid så blir de med tvungen lidenskap helt avhengig av aktiviteten. Konsekvensen av dette kan være at alle skiturene øker risikoen for å oppleve konflikter på andre områder i livet.

Sunn, harmonisk lidenskap
Den sunne typen lidenskap som enhver skiløper ønsker å bli drevet av er den harmoniske. En skiløper føler seg harmonisk lidenskapelig når aktiviteten er fritt akseptert som viktig og meningsfull, uten at det er knyttet noen tvangstanker til den.

Harmonisk lidenskap produserer en motivasjonell kraft til å frivillig gå på ski, den stimulerer en følelse av vilje og en personlig hedring av skisporten. Med en slik harmonisk lidenskap så opptar ski en vesentlig del av en skiløpers identitet, men den tar ikke fullstendig over. Den er i harmoni med de andre aspektene av en skiløpers liv.

Fleksible skiløpere
Som en konsekvens av dette er en skiløper med harmonisk lidenskap bedre i stand til å fokusere fullt på oppgavene sine og oppleve positive utfall både mens man går (slik som positive følelser, høyere konsentrasjon og total oppslukthet) og etter å ha gått (slik som langvarig godt humør og livs-tilfredsstillelse).

En harmonisk lidenskapelig skiløper vil typisk oppleve liten eller ingen konflikt mellom ski og andre aktiviteter, og når man er borte fra skiene for en tid så vil skiløperen være i stand til å tilpasse seg godt og fokusere sin oppmerksomhet og energi på andre oppgaver. Til slutt, den harmoniske skiløper har ting under kontroll og kan selv bestemme når en skal utøve eller ikke utøve aktiviteten. Slike skiløpere er fleksible.

Personlighet spiller inn
Måten lidenskap for å gå på ski utvikler seg er viktig når vi vurderer alle fordelene ved å ha en harmonisk lidenskap sammenlignet med alle ulempene ved å være tvunget lidenskapelig.

Vi har alle forskjellige typer personlighet og personlighetsfaktorer spiller en viktig rolle i å predikere hva slags type lidenskap som utvikles. Unge skiløpere med en uavhengig personlighet er mer tilbøyelige til å utvikle en harmonisk lidenskap enn unge skiløpere med en kontrollert personlighet som gjerne føler et indre eller ytre press for å drive med ski.

Voksen støtte til riktige aktivitetsvalg
Viktige voksne personers rolle i et barns aktivitetsvalg er også viktig for utviklingen av lidenskap. Barn som vokser opp i en familie der foreldre er ”over-involverte” i skiaktiviteter og hvor barnas deltagelse er blindt forventet har vist seg å være mer utsatte for å utvikle en tvungen lidenskap for å gå på ski. Unge skiløpere som opplever hjemlig støtte til å fritt velge hva slags fritidsaktivitet de skal delta i, vil mer sannsynlige utvikle en harmonisk lidenskap for å gå på ski.

Lidenskap og motivasjon
En enorm motivasjon kan trekkes ut av lidenskap for å gå på ski. Det er imidlertid viktig å forstå at det er ikke mengden motivasjon, men typen motivasjon du har, som bestemmer om utfallene av den blir positive og meningsfulle eller ødeleggende og destruktive.
Hva slags type lidenskap driver deg når du legger ut i løypene? Er du tvunget eller harmonisk lidenskapelig opptatt av ski?

Referanser:

Vallerand, R.J., Mageau, G.A., Elliot, A., Dumais, A., Demers, M-A., & Rousseau, F.L. (2008). Passion and performance attainment in sport. Psychology of Sport & Exercise, 9, 373-392.

Vallerand, R.J., Rousseau, F.L., Grouzet, F.M.E., Dumais, A., & Grenier, S. (2006). Passion in sport: A look at determinants and affective experiences. Journal of Sport and Exercise Psychology, 28, 455-478.

Powered by Labrador CMS