Hege Holen Paulsrud (til venstre) og Lena Gudd på dekk på F/F 'Kronprins Haakon'. (Foto: Inger Lise Næss)
Hege Holen Paulsrud (til venstre) og Lena Gudd på dekk på F/F "Kronprins Haakon". (Foto: Inger Lise Næss)

Kunstnere på tokt

Arven etter Nansen-prosjektet har invitert med flere kunstnere og fotografer på dette toktet, og vi er så heldige å få være blant de utvalgte. Som kunstnere har vi svært ulike uttrykk, men i bunn og grunn lar vi oss inspirere av det samme; møter mellom mennesker og natur.

Hvordan jobber vi?

Lena: Jeg jobber med analogt fotografi og utforsker hvordan indre landskap i mennesket utvikles i møte med ytre landskap. Jeg har en filosofisk tilnærming og fokuserer særlig på det nordlige – både som et geografisk område og som et mentalt rom. Det ferdige produktet er ofte et portrett av mennesker jeg møter og naturen de er påvirket av.

Hege: Jeg vil ha farger og humor! Jeg liker å skape noe som får tilskuerne til å smile. Jeg jobber både med tegneserieliknende uttrykk, med portretter i akryl og spraymaling på store flater, og med foto som bearbeides digitalt. Bildene blir ofte skapt ute i naturen og jeg bruker gjerne tekst for å skape en ekstra dimensjon.

Livet om bord på et forskningsskip Etter bare et døgn om bord er vi begge godt i gang med idéprosessen. Det er så mange kunnskapsrike folk å inspireres av, i tillegg til naturopplevelsene vi får her utenfor nordvestkysten av Spitsbergen!

Totalt er det 28 deltakere på toktet, og dette inkluderer studenter, forskere, teknikere, kunstnere og kommunikasjonsfolk. I tillegg har vi mannskapet om bord som gjør en utrolig god jobb med å legge alt til rette for at forskerne skal få hentet dataene de trenger. Alle har ulik ekspertise og mye å lære bort. Samtidig som at pulsen er veldig rolig når man er på havet er det mye som foregår og alltid noen som jobber med ulike oppgaver, så det er aldri kjedelig.

Resultatet? Vi vet ikke hva vi kommer til å ende opp med etter toktet, men ser for oss at opplevelsene vi får her kommer til å ha innflytelse på arbeidene våre i lang tid etter at vi er hjemme igjen. Det hadde vært flott om prosjektet kunne endt i en utstilling der vi og andre kunstnere kunne vise fram resultatene av deltakelse på forskningstokt – slik kunne kunsten nådd de som er interessert i forskningen, og forskningsprosjektet kunne nådd de kunstinteresserte.

Collage notes from Blåmann (2018) – Lena Gudd
Collage notes from Blåmann (2018) – Lena Gudd

Se mer av Lena Gudds arbeid: tumuult.com, Instagram og Facebook.

Hege Holen Paulsruds portrett av Kronprins Haakon i akryl og spraymaling. (Foto: Inger Lise Næss)
Hege Holen Paulsruds portrett av Kronprins Haakon i akryl og spraymaling. (Foto: Inger Lise Næss)

Se mer av Hege Holen Paulsruds arbeid: Instagram og Facebook.

Powered by Labrador CMS