I dagens anledning: Reiser og romantikk

Skrevet av: Gudrun Helgadottir (Illustrasjon på forsiden: Colourbox)

For noen år siden ba jeg mine studenter på Island lage et opplegg i kurset "Event management" i anledning Valentinsdagen. De ble opprørt over at jeg, som en professor og ansvarlig for en rekke emner i kulturturisme, ville få de til å jobbe med en kommodifisert amerikansk tradisjon. Tenkte jeg ikke noe på kulturell bærekraft, på å bevare våre fine islandske tradisjoner med bondedagen og kvinnedagen? Ønsket jeg virkelig at de skulle engasjere seg med rosa hjerter, Hallmarkkort, musserende og sjokolade? Eller verre!

Dette ble etterhvert til en veldig interessant diskusjon. Studentene foreslo å forske på om det ikke finnes bedre og bredere grunn til å feire, enn det markedet tilbyr. Resultatet ble at de laget et program for hele familien med fokus på at Valentinsdagen i utgangspunktet ikke bare handlet om romantikk i heteroseksuelle forhold.

Etter litt forskning kom de på spor av St. Valentin, som helbredet datteren til sin fangevokter. Legenden skal ha det til at det var han som laget det første Valentinskortet og/eller papirhjertet for å minnes om kjærlighet som dyd. I mange land forbindes dagen også med våren (selv om vi i nord nok må vente en stund på den). Det var først mange århundre senere at det romantiske parforholdet ble fokus for denne dagen. 

Der det er husrom -er det hjerterom (foto: Colorbox)
Der det er husrom -er det hjerterom (foto: Colorbox)

Mens mine studenter laget et kveldsprogram med fokus på vennskap, omsorg, kjærlighet til familie, venner og naturen, holdt verden på med Valentindags-tilbud. Flyselskaper hadde tilbud om å gifte seg på flyet, hoteller reklamerte med romantiske overnattingspakker med middag, spa etc.

Hele destinasjoner hev seg på, for eksempel Victoria, BC som hevder å være Canada sin mest romantiske by. Tilbudene flommet over den gangen som nå. Man kan jo bare forestille seg hvordan velkjente kjærlighetsbyer som Paris og Roma nyter godt på en dag som i dag. Og om noen av dere nå er grepet av en akutt trang til å reise i kjærlighetens tegn, finnes det tilbud for de som kom på det i siste liten. Det er bare å google «last minute valentines getaways»!

Ja, svært kommodifisert og litt ensartet er nok tilbudet. Men hadde mine studenter kanskje rett i å hevde at reiselivsbransjen har bredere grunnlag for en Valentinsdagsfeiring en disse tilbud?

Om vi tenker litt etter hva det er reiselivsaktører, overnattings- og serveringsbransjen driver med, da er det omsorg. Vi som er kunder legger vårt liv og velferd i deres hender da vi reiser med dem, sover i deres rom, spiser og drikker det de serverer oss. Så vi får håpe de er glade i oss. Kjærlighet og omsorg, det å ønske folk velkomne, er fundamentet i kulturelt bærekraftig reiseliv. Derfor tillater jeg meg å være så sentimental å hevde at åpne grenser, åpne dører og åpne hjerter en forutsetning for reiselivsutvikling i verden, både i dag og andre dager.

 

Powered by Labrador CMS