Humbug på forskning.nos sider

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Live L. Nesse, Veterinærinstituttet

Etter en lang dag er det deilig å krølle seg opp i sofaen med en kopp varm te og forskning.no. Jeg finner en interessant artikkel, klikker meg inn på siden, leser fornøyd nedover og så…Til min store forskrekkelse ser jeg at siden også inneholder reklame fra Bokkilden for boken ”Ph-mirakelet”. Den er skrevet av ”den fremstående mikrobiologen og ernæringsspesialisten Dr Robert O. Young”.

Jeg er klar over at det bare er en annonse, men det Robert Young står for er så langt fra forskningsbasert kunnskap som det går an å komme. Det er tragisk at rent humbug som dette kan låne legitimitet ved å markedsføres på et seriøst nettsted.

Amerikaneren Young, som angivelig er tippoldesønn til den svensk-norske kongen Karl III Johan, er en aktiv herre. Han har egen nettside hvor han fremmer sine teorier og selger en rekke forskjellige produkter, samt opphold på ”helsefarmer”. Han holder kurs og foredrag rundt om i verden, og smykker seg med titler og ”grader” fra en ikke-akkreditert virtuell institusjon.

Utrolig, men skremmende nok har Youngs teorier en stor tilhengerskare her hjemme, og i Europa er det bare Ungarn som har større omsetning av hans produkter.

Det er ikke godt å vite om man skal le eller gråte over hans virkelighetsoppfatning, men jeg har tenkt å gi dere noen smakebiter, så får dere velge selv. Alt jeg skriver og siterer er hentet fra Youngs egne uttalelser på nettet i skriftlig eller muntlig form. Jeg velger å ikke fornærme forskning.no’s lesere ved å forklare hvorfor Youngs teorier er totalt uten sammenheng med virkeligheten.

Youngs budskap er svært enkelt:: Det er bare en og samme årsak til alle sykdommer, og derfor er det også bare en og samme behandling for alle sykdommer.  ”Dr. Robert O. Young's New Biology™, most simply stated, is that the over-acidification of the body is the single underlying cause of all disease.” (Legg merke til Trademark symbolet!). ”there is only one treatment. And that treatment is to alkalize and energize the body with the right alkaline lifestyle, foods and drinks.”

For å få dette til å stemme må han gripe til noen ganske fantasifulle forklaringsmodeller og støtte seg til forlengst forlatte teorier fra slutten 1800-tallet / begynnelsen av 1900-tallet, for eksempel:

  • Det finnes ikke infeksjoner. Bakterier og sopp er bare midlertidige former av kroppens egne celler som dannes under sure betingelser. De er derfor ikke årsak til sykdom, men bare symptomer på forsuring, ”the red blood cells and body cells will become acidic and begin to biologically transform into other cellular forms – like bacteria or yeast.”. Young hevder til og med å ha vært vitne til “transformation of a rod bacteria back into a red blood cell and then back into a bacterial rod”. Behandling med antibiotika forverrer det hele ved å gjøre kroppen enda surere.  “To treat streptococcus with antibiotics is like putting kerosene on an already burning fire. Acid on top of acid accelerates the transformation”
  • Virus er også noe som dannes i kroppens sure miljø; “viruses are molecular liquids or gases (venom) that can be created by chemical imbalances in humans, plants and animals”, dvs untatt HIV som er “not a virus but an alkaline antibody to buffer acid or antigens”
  • Kreft er heller ikke en sykdom, men kroppens forsvar mot surt miljø, og må ikke behandles med cellegift eller stråling ”Now that you understand that cancer is not a cell(s) but an acidic liquid that spoils cells it doesn't make alot of sense to radiate or chemically destroy cancerous cells with more poison. Logic should tell you that radiation or acidic chemical therapies may only make things worse or more acidic spoiling even more cells.”
  • Kroppens stamceller finnes ikke i bemargen, men i tarmen. De dannes om til blodlegemer som fraktes rundt i kroppen for så å omdannes til andre alle typer celler som kroppen trenger. ”The bloods main function is to become the new bone, the new brain, the new heart, the new liver, the new muscle, the new skin cells.” 
  • Siden det er blodlegemene som bygger opp resten av kroppen, trenger vi ikke protein. Derimot trenger vi klorofyll for å bygge opp blodet. Klorofyllmolekylet er nemlig svært likt hemoglobin som finnes i de røde blodlegemene. Riktignok inneholder hemoglobin jern, mens klorofyll har magnesium, men dette er ikke noe problem for Young. Han vet nemlig at grunnstoffet magnesium omdannes til grunnstoffet jern i kroppen! ”But there is a nuclear transformation that takes place within the magnesium ion of chlorophyll that gives rise to the iron in hemoglobin.”

Ifølge Young er nøkkelen til helse og fravær av all sykdom et kosthold bestående hovedsakelig av ”basisk (alkalisk)” mat. I tillegg bør man selvfølgelig bruke Youngs mange produkter, for eksempel hans SuperGreens  som er ”a unique high frequency vitamin and mineral rich drink”.  Denne drikken skal inneholde nesten 67 ulike grunnstoffer, mange av dem giftige og/eller radioaktive, for eksempel bly, kvikksølv, aluminium, arsenikk og uran. Men i hans produkt er alle mineralene i en form som ikke er helseskadelig, må vite. ”All of these minerals are in their ionic colloidal state as individual nanoclusters.”

Det er mye mer å mores/forskrekkes over når det gjelder Youngs aktiviteter, bl.a. hans ”blodanalyser” og utdannelse av ”mikroskopister” som etter en ukes kurs kan “se” at blodet ditt er for surt og at du derfor trenger å kjøpe Youngs produkter. Som sagt, er det lett å finne ham på nettet for den som har lyst til å se og høre mer. Det tragiske er imidlertid at alvorlig syke mennesker forledes til å bruke Youngs produkter fremfor for medisinsk behandling, slik som for eksempel brystkreftrammede Kim Tinkham. Beskrivelsen av hennes mirakuløse ”helbredelse” skal til og med ha blitt promotert på Youngs hjemmeside lenge etter at hun var død av massiv spredning av kreften.

Humbug er bare fornavnet!

Powered by Labrador CMS