Liv og røre i Slime City
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Av Ida Skaar, seksjonsleder ved Veterinærinstituttet
Det er kjempegøy å forske på mikrobiologi!
Både i artsmangfold og biomasse utklasser mikroorganismene glatt høyerestående liv. Det er en fantastisk variasjon i former og farger. De er generelt tilpasningsdyktige så det holder. De kan leve og formere seg der ingen skulle tru at nokon kunne bu, for eksempel vokser det sopp inne i steiner i Antarktis. Da er du fornøyd med lite!
Men det realityshowet som går for seg mellom mikroorganismer i en biofilm, det er virkelig til å miste pusten av!
Biofilmer er nemlig svært organiserte samfunn, Slime Cities, av mikroorganismer. Slime Cities har en avansert arkitektur, vareleveranse-, vann- og avløpssystemer og byplanlegging. Det hele er helt avhengig av god kommunikasjon. Det kan til og med se ut til at det kan etableres kommunikasjonssystemer som kan sammenlignes med telefonlinjer. I kriker og kroker pågår uhemmet utveksling av arvemateriale i reneste Paradise Hotel-stil.
Selv om brorparten av forskning har foregått på monokulturelle biofilmer, er det klart at de fleste naturlige biofilmer er flerkulturelle, med innslag av en haug ulike “etniske” grupper.
Ikke nok med det: i byen foregår det lyssky, nærmest kriminalistiske affærer der innbyggere kan skjule både seg selv og hverandre for overmakta. Biofilmen er nemlig en knallgod strategi for å beskytte innbyggerne mot miljøpåvirkninger og lumske farer som desinfeksjons- og vaskemidler og andre uhumskheter.
Jeg bare minner om at vi her altså har å gjøre med vesener som er noen få mikrometer store!
Ulike typer biofilm finnes over alt rundt oss: på kjøkkenbenken, i fabrikker som produserer mat eller fôr, i vannrør, på tennene våre eller andre steder i kroppen, bare for å nevne noe…. Fascinerende er bare fornavnet! Ikke rart at forskningen på biofilm er økende verden over.
Kan vi forstå, og i neste omgang kontrollere, mekanismene bak oppbygging og nedbrytning av biofilm vil det ha stor betydning innenfor områder så forskjellige som medisin, mattrygghet og oljeboring; igjen bare for å nevne noe…
Inspirert av mikroorganismene vi forsker på har biofilmforskere fra Nofima Mat, Universitetet i Oslo og Veterinærinstituttet også slått seg sammen og nå ruller vi ut den røde løperen for Senter for biofilmforskning!
På hjemmesiden vår kan du finne ut mer om hva vi holder på med og hvem vi er. Vi har hver for oss, sammen og i samarbeid med andre forsket på biofilm noen år nå. Vi har kompetanse på ulike typer mikroorganismer i biofilmer knyttet til mat, fôr og vann samt ulike medisinske problemstillinger, knyttet til både mennesker og dyr.
Med forskjellige utgangspunkt, men felles interesse: å forstå mer av biofilm.
En ting er sikkert: Her er det mye å fortelle om, så det akter vi å gjøre nå og da, under navnet Biofilmviterne. Vi har til hensikt å dele både smått og stort om så vel biofilmen i seg selv som biofilmstjernene som bor der, så her er det bare å henge med!
Velkommen til biofilmvisning!