Rapport fra biofilmens vugge

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

av Trond Møretrø, forsker Nofima Mat AS

Jeg tilbringer dette året ved Center of Biofilm Engineering, Montana State University, Bozeman, USA. Selv om biofilmer har eksistert like lenge som livet på jorden, så var det her mye av forskningen for 20-30 år siden ble gjort som viste at i de fleste naturlige miljøer vokser mikroorganismer innkapslet i slim på overflater. Til da var omtrent all mikrobiologisk forskning basert på studier i flytende medium i reagensrør, så dette var virkelig noe nytt.

Dette åpnet opp for et helt nytt perspektiv innenfor mange forskningsfelt, for man finner biofilmer overalt. De fleste infeksjoner hos mennesker skyldes biofilm, slimlaget beskytter både mot vårt immunsystem og mot antibiotika. Ellers er for eksempel slim i sluk, begroing på båter, belegg på tenner og kontaktlinser biofilm. Og for å kontrollere eller fjerne disse biofilmene må man ha kunnskap om dem, det holder ikke å vite hvordan bakterier vokser i flytende systemer. Et eksempel er at biofilmer kan tåle desinfeksjonsmidler 1000 ganger bedre enn frittlevende bakterier.

Oppdagelsen førte også til opprettelsen av biofilmsenteret her, som er det ledende i verden på studier av biofilm. Det jobber ca 100 personer her. Senteret er tverrfaglig sammensatt og man ser på biofilm i mange sammenhenger med felles metodepark, for eksempel innenfor medisinsk forskning, vannrensing og desinfeksjon.

Her er jeg altså dette året og skal lære mer om hvordan bakterier i biofilm reagerer på stress og hvordan man kan mikroskopere tykke biofilmer og se ulike bakterier lyse i ulike farger. Inspirerende forskningsmiljø og greie og åpne amerikanere. Dette blir nok et lærerikt og hyggelig år.

Vi befinner oss bare 100 km fra Yellowstone nasjonalpark, og der kryr det av vakre biofilmer ved de varme kildene. Senteret her har gjort mye av forskningen sin på disse biofilmene. Nedenfor er et par bilder jeg tok på en tur dit, som viser hvordan ulike organsimer vokser i slimlag på bakken.

Powered by Labrador CMS