Rapport fra vestenfor Norge

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Håkon Valen Rukke

Av og til må man følge den norske eventyrtradisjonen, pakke skreppa og reise ut i verden for å oppdage nye steder, og kunnskap. Denne gangen tok vestavinden meg med til San Diego Convention Center, og deltagelse på International Association for Dental Research (IADR).
 

Konsekvenser av økologiske omveltninger i biofilmen, er en svært sentral del av hva en tannlege må behandle. Mikroorganismers sameksistens og samspill i biofilm, er sentral i sykdomsutviklingen til gingivale- periodontale sykdommer (tannkjøttsykdommer), karies (hull i tennne) og endodontiske infeksjoner (mikrober i tannens nerve). Konsekvensene av omveltninger i biofilmens økologi kan forårsake skade, sykdom og disse sekvelene er det tannlegen må behandle hver dag i sin praksis.
Mikrobiologi og biofilm var derfor et sentralt område på IADR i år. Det er mange ulike metoder for å studere biofilm, for det meste gjøres det med monokulturer. Det var derfor interessant å høre fra Phd. stipendiat T. Amman som er veiledet under Professor B. Guggenheims gruppe, hvordan det var å arbeide med multi-species biofilmmodeller. Denne gruppen har tidligere etablert en supragingival multi-species biofilmmodel, og arbeider nå med en subgingival biofilmmodell bestående av ti arter. Conofocal laser mikroskopi ble benyttet for å studere mikrobenes interaksjoner med hverandre i biofilmen. De studerte også hvordan ulike miljøfaktorer påvirket hvilke arter som dominerte under biofilmdannelsen. Denne måten å studere biofilm på, komplimentere mono-species modellen, da de belyser ulike aspekter ved biofilmdannelse og økologien i en biofilm. Det er spennende at folk tar ulike veier for å forklare den komplekse virkelighet.
Annet interessant sett med øyne interessert i biofilm var presentasjonen til S. Peterson. Målet var å sammenligne transkriptomet hos karies-aktive og karies-frie individer ved qRT-PCR. Det var svært interessant å høre og se resultatene de fikk ved å studere utvalgte gener fra transkriptomet til S.mutans tatt fra biofilm fra menneske. Dette åpner opp muligheter for å se på hvilke gener som er uttrykt når bakteriene lever i biofilm in vivo. Dette lar oss danne hypoteser for hvilke gener og proteiner som er essensielle for et liv i biofilm. Det lar oss også studere hvilke gener og proteiner som er viktige, der større økologiske omveltninger i biofilmen har skjedd og som er assosiert med skade og sykdom. Særlig interessant var det å få presentert at gener involvert i kompetanse var oppregulert hos karies-frie individer sammenlignet med karies-aktive.
Dette bringer oss over på en spennende presentasjon av J. Kreth. Det er godt dokumentert at ekstracellulært DNA er viktig i den orale biofilm. Det var derfor spennende å høre om de molekylære mekanismene for ekstracellulær DNA frigjøring. Dette ble studert i S. gordonii i lys av hydrogenperoksid som et parakrint signal for DNA frigjøring. Det frigjorte DNA kan deretter bli tatt opp av kompetente celler og inkorporeres i deres genom, og bidra til spredning av egenskaper som antibiotika resistens.
Det var mye interessant å få med seg for biofilm interesserte, særlig interessant er det jo også å delta i diskusjoner med forskere og klinikere for å høre hva de benytter og tenker seg å benytte, for å bekjempe biofilm og hindre sykdom og skade andre steder enn i Norge.
 

Så jeg fant jeg fant, kunnskap!

http://biofilmforskning.wordpress.com/
 

Powered by Labrador CMS