Natt i Antarktis: Perfekte forhold for CTD (instrumentmålinger av havet) på den siste nattmålingen vår for noen dager siden.Foto: Vår Dundas
En koronautvidet tur
To-tre dagers hjemreise blir plutselig to-tre uker, når ankomsthavnen er truffet av et mutert covid 19.
VårDundasPh.D-stipendiat, Universitetet i Bergen og Bjerknessenteret for klimaforskning
Publisert
Den siste uken har et av de største samtaleemnene ombord vært koronasituasjonen i Sør-Afrika, og om vi det hele tatt kunne gå av skipet i Cape Town, og fly hjem som planlagt.
Alt dette tatt i betraktning er det kanskje ingen overraskelse for noen at vi ikke flyr hjem fra Cape Town. I stedet blir vi ombord på skipet inntil videre, kanskje hele veien til Ålborg, før vi drar hjem. Det kan være vi går i land før dette, mulighetene blir stadig vurdert, men akkurat nå vet vi ikke hva som blir endelig bestemt.
Når muligheten ble forespeilet for oss i oktober var det regnet som høyst usannsynlig, og jeg så på det som noe som ble sagt for å ikke love mer enn hva som strengt talt kunne loves. Jeg hadde ikke tenkt på det som noe som faktisk kunne skje.
Å ikke kunne dra hjem etter åtte uker på sjøen er hardt. Jeg trodde aldri at «hverdagen» hjemme i Bergen ville bli så forlokkende!
Annonse
Det er lite vi kan gjøre med det, og i det minste vet vi at vi før eller senere kommer oss hjem ved å bli ombord på skipet – vi risikerer ikke å bli sittende fast i lockdown noe sted. Likevel blir det rart å dokke i Cape Town i morgen og vite at vi skulle ha vært hjemme om to til tre dager. I stedet blir det to til tre uker.
Vi er i det minste på vei hjem gjennom varmt og solfylt vær, som absolutt hjelper på stemningen!
Som best vi kan, prøver vi å se på dette som en slags sjøgående workshop. Hvem vet, kanskje jeg blir ferdig med artikkelen min innen vi kommer hjem?
Bli med til verdens avkroker! Å forske på store klimaspørsmål kan innebære å la seg fryse inne i Polhavet eller å lete etter DNA på bunnen av Grønlandshavet. Når Bjerknessenterets forskere drar på feltarbeid i Arktis og Antarktis, krever det store skip og år med planlegging. Men en utflukt til nærmeste myr kan også være en ekspedisjon i klimaets tjeneste.
Denne bloggen begynte som en del av det som er regnet som historiens største polarekspedisjon – MOSAIC. Derav navnet «Innefrosset i polhavet», som er essensen av MOSAIC-ekspedisjonen.
Bloggen har fått forlengelse med flere ulike tokt til polare strøk i både nord og sør på kloden. Du vil møte forskere fra både UiB, Norce, Nansensenteret og Havforskningsinstituttet, Bjerknessenteret for klimaforskning er nemlig et samarbeid mellom disse fire partnerne.