Morven på plass på karantenekontoret i Bremerhaven

Hjemmekontor på karantenehotell

Før tilgang til isødet må man gjennom to uker isolasjon i Bremerhaven.

Dette er Morven Muilwijk. Han er nå i transitt, ombord på forskningsskipet MS Maria Marian på vei nordover mot sjøisen og det store forskingsfartøyet Polarstern.

Her skal han være til august, som en del av verdens største polarekspedisjon MOSAIC.

Fra mai til august skal han være stasjonert på isbryteren Polarstern sammen med en stor gruppe andre forskere. På grunn av koronasituasjonen har mannskapsrulleringen og logistikken måtte endres drastisk. Derfor blir Morven og hans kollegaer ute på isen helt til august. Her er en sak i Nature om hvordan koronapandemien påvirker MOSAIC.

I denne bloggen kan du følge arbeidet på isen, Morven vil skrive om forskningslivet ute på isen, om havstrømmer, vannmasser og issmelting, om Arktis sin rolle i det globale klimasystemet, om Polhavet, økosystemer, ozonlag, Nansens fotspor og mye mer.

Morven har forberedt seg til turen med en pose barnåler. Les et intervju med han her.

Om bloggen:

  • Morven Muilwijk, phd-student i oseanografi ved UiB og Bjerknessenteret deltar i sommer på det som er regnet som historiens største polarekspedisjon: MOSAIC.
  • Forskningsarbeidet foregår i og rundt den tyske isbryteren Polarstern, som høsten 2019 ble fryst fast i isen i Sibir for å drive med isen i ett år. På havisen etableres en flytende arktisk «forskningslandsby» rundt Polarstern.
  • Ekspedisjonen er ledet av det tyske Alfred Wegener-instituttet (AWI)
  • Fra Norge deltar forskere fra blant annet Nansensenteret, NTNU, Universitetet i Bergen (UiB), UiT-Norges arktiske universitet og Norsk Polarinstitutt.
  • På grunn av koronakrisen har forskningskampanjen måttet kaste om på planer og bytte av mannskap. Polarstern måtte bryte ut av isen for mannskapskift. Forskerne som nå reiser ut i slutten av mai, har vært gjennom to ukers karantene, og de blir på isen til august.
  • Morven Muilwijk er fysisk oseanograf og jobber sammen med marinbiologer og kjemikere med et spesielt fokus på skrugarder.

Skrugard

  • Skrugarder dannes ved at is kolliderer og presses over hverandre. Dette er ofte tykk is som egner seg som gjemmesteder for dyrene som lever her. Vi tror at skrugardene er viktigere enn noensinne nå som isen smelter i rekordtempo.
  • Den globale oppvarmingen gjør at havisen i Polhavet gradvis forsvinner, og om få år kan all is være nesten helt borte på sommeren. Hittil har dagens klimamodeller ikke klart å framskrive de raske endringene i Arktis, selv om modellene har vist trender i oppvarmingen. Men en ting fremstår som klart; isen smelter raskere enn modellene har vist.
  • Den delen av MOSAIC som handler om skrugarder, er finansiert av HAVOC-prosjektet i regi av Norsk Polarinstitutt.
Powered by Labrador CMS