En fremragende arbeidsuke i verdensklasse eller bare «godt nok for de svina»?

Da Anita Krohn Traaseth inntok offentligheten var det et friskt pust og som en kvinnelig leder i toppklassen som hadde som motto: «godt nok for de svina.» Hun viste oss alle at du kan være en middelmådig elev med 3 i norsk og likevel tre inn i ettertraktede stillinger forbeholdt de få. Vi snakker om en dame i verdensklasse med internasjonal anerkjennelse og som bare leverer godt nok – ja, sånn for å sette ting i perspektiv.

(Bokomslag: Cappelen Damm)
(Bokomslag: Cappelen Damm)

Hvordan har din uke vært – levert noe på internasjonalt nivå i verdensklasse den siste uka? Min forskning som er om verdensledende ambisjoner og internasjonalt nivå – er vel mer der hvor det er godt nok for svina.

Men hvordan gikk det egentlig med Innovasjon Norge? Skal vi tro på medieoppslagene det siste halve året har ansettelser ikke vært fremragende og ikke en gang på norsk offentlig nivå, når en milliardærdatter ville ha en jobb i Norges mest attraktive bedrift. Og da viste det seg at Traaseth ikke hadde blitt ansett som fremragende av styret tidligere heller, med hele 13 forbedringspunkter viste det seg at det ikke alltid er lett å gå fra privat til offentlig sektor.

Når Traaseth blogget om utagerende hjemme alene-fest i egen organisasjon hadde hun åpenbart ikke helt forstått hva «godt nok for de svina» var innenfor offentlig sektor, så mor og far (styret) måtte ta grep og det ble slått ned på og dermed ble bloggen lagt på is. Skulle ikke forundre meg om Forskning.no ikke syntes bloggen min er forskning i verdensklasse. Synsing er jo ikke forenlig med internasjonalt nivå – eller? Men så lenge jeg er i «godt nok for de svina»-sjiktet, synser jeg som bare det, til og med kvalifisert synsing, mens jeg venter på å nå et internasjonalt nivå.

Men hva skulle denne bloggen egentlig handle om? Jo, Innovasjon Norge har lagt frem en plan for hvordan vi skal bli internasjonalt verdensledende på et globalt marked – Drømmeløftet har de kalt det.

Ved første øyekast ser det ut som mer drømmer enn løfte. Handler sikkert om at jeg er sosialisert inn i kritisk forskningstradisjon hvor man alltid er på vakt når vakre ord deles ut ved bordene. Men siden jeg (ikke) er en forsker med internasjonale ambisjoner – går jeg selvsagt dypere i materialet enn skumlesning.

Hva skal vi gjøre for å bli verdensledende på internasjonalt nivå og levere fremragende resultater?

  • Ta lederskap på områder som betyr mye, kanskje mer for andre enn oss selv
  • Samarbeid og dugnad er vi gode på i Norge
  • Vi leverer på kvalitet selv om prisen er høy
  • Vi er ærlige, direkte og lite korrupte

Summen av dette blir nok fremragende resultater.

Men hvis din uke ikke har vært fremragende og du ikke har levert noe i verdensklasse – trøst det med at det sikkert var godt nok for de svina!

Powered by Labrador CMS