Mat er preventiv helse

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 2.2.09 kl 12 holder Danmark pressekonferanse hvor de presenterer verdens største program på barn, mat og helse. Der står det: Danske forskere skal takket være en uddeling på 100 mio kr. fra Nordea-fonden stå bag verdens største forskningsprojekt af sin art for at styrke folkesundheden med særlig fokus på børns sundhed, trivsel og velvære.

Dette programmet inneholder 7 arbeidspakker hvor et hovedfokus er å se om våre spesifikke nordiske råvarer kan anvendes preventivt for å forebygge helseproblemer i framtiden. Investering i prevensjon mer enn å reparere skadene i ettertid. Dette er den eneste riktige måten å tenke på.

Med seg på lasset har de en super kombinasjon av mesterkokker/kjendiser og forskere i både smak, ernæring og helse. Claus Meyer som er Danmarks svar på Tina Nordstrøm står med sine kokker i spissen for en arbeidspakke som skal tilrettelegge nordiske råvarer for resepter som barn og ungdom liker. Fokuset er å lage GOD mat som samtidig er helseriktig og som bruker våre egne råvarer.

God mat blir spist
Investering i skolemat er preventiv medisin, forutsatt at dette blir god, helseriktig mat som blir spist. Viktig å merke seg er at mat som ikke spises har ingen helseeffekt, dette vet vi allerede. Dette er i ferd med å bli en dyrekjøpt erfaring fra skolefruktordningen. Vi vet godt fra før at det ikke er noen mangel på mat i Norge og at alternativer til mat man ikke liker er lett å få tak på, også på skolen. Matens estetiske presentasjon er derfor minst like viktig som sunnhet. Claus Meyer er en av foregangsfigurene for Ny Nordisk Mat og har dette som sitt motto nr 1.

Vi kan vi også hvis vi vil
For under en uke siden vant Geir Skeie gull i Lyon hos Paul Bocuse. Dette er verdens mest prestisjetunge konkurranse for kokker. Han er 4. Nordmann som vinner på 25 år og de nordiske landene har vunnet mer enn noen andre, mer enn Frankrike og Belgia til sammen. Også denne gangen var det tre av de fire beste som kom fra de nordiske landene, bare brutt av Frankrike.

Jeg tror ikke vi tar inn over oss hva dette egentlig betyr! Jeg må si jeg skammer meg litt når jeg hører hvilke spørsmål dagsrevyen stilte til Geir når han hadde vunnet: Er dette viktig for deg? Hvilken ignoranse de blottlegger. Klart det er viktig, ikke for ham, men for oss, for vårt renommé, for vår internasjonale status, for vår turisme og vår internasjonale standing. Klart det har betydning. Mye mer enn alle ski-medaljene for de ti siste år sammenlagt. Dette blir lagt merke til, mens ski er en sport for spesielt interesserte i verdenssammenheng.

Når kokken på El Bulli i Barcelona sier ”se til de nordiske landene” det er her den nye inspirasjon kommer fra, så ser hele verden, bare ikke vi. Derfor sier jeg med flammende engasjement: La Geir Skeie bli inspirasjon til en ny skolematordning. Da blir maten spist, den får status og samfunnet får reduserte helsekostnader i framtiden.

Jeg mener mer om dette vær sikker!

 

Powered by Labrador CMS