Blogg einar-risviks-blogg

Einar Risviks blogg

Einar jobber som seniorforsker i Nofima, divisjon Mat, og han har en bistilling på Universitetet i Stavanger med tema forbrukerinnsikt. Han har vært forskningsdirektør med ansvar for strategisk utvikling av forskningen i Nofima Mat. Dette er noe han har brukt de siste 18 år på - med engasjement på balansen mellom generering av ny kunnskap og hvordan dette skal komme til nytte i samfunnet.

Einar har bakgrunn i forskning på hvordan mennesket forholder seg til omverden gjennom bruk av sansene vi benytter når vi spiser (sensorikk og forbrukerforskning). Sammensmeltingen av anvendt forskning (produktutvikling) og klassisk teoretisk forskning (persepsjon) er et spennende interaksjonsfelt hvor mange fagområder møtes (fysiologi, psykologi, filosofi, kjemi og markedsforskning). Dette gjør at det ofte er vanskelig å diskutere problemstillinger godt og med tyngde, fordi det er så mange fagområder med egne vedtatte normer for hvordan ting sies eller ikke sies. Rene fagdiskusjoner blir ofte smale sektordiskusjoner fordi man bare møter de som allerede tenker likt med seg selv. En blogg er et fristed hvor fritenkning kan foregå i grenselandet mellom mange fagområder.

Det samme gjelder ledelse av strategisk forskning. Det finnes ingen fasit og det er like mange skoler som personer. Einar tror egentlig ikke at det er mulig å lede forskning uten å ha erfart det selv, men her er han allerede inhabil.

Powered by Labrador CMS