Nesten gratis helsekost

Nå er tiden for bær kommet. Allerede er det jordbær, blåbær, bringebær og multer tilgjengelig i skogen og i hagene er det rips. Snart kommer stikkelsbær, krekling, solbær, tyttebær og en mengde andre sorter som ikke er så mye utnyttet. Det gode kan kombineres med det beste: ut i skogen, plukk og bring hjem helse i bøtter og spann (http://folk.uio.no/runeb/antioksidant_tabell.htm, http://www.forskning.no/Artikler/2004/juli/1087821587.36)

”Norsk mat er så dyr”, sier mange. Sludder! Det finnes ikke noe som er så billig som ville bær eller hagebær, ikke noe mer norsk heller. Kostnaden er stort sett egen energi i form av at det må plukkes, renses og tillages. Men så kan man lagre for hele vinteren, deilig saft og syltetøy. De riktigste råvarene å spise er ikke dyre, de er billige og de er trendy. I Danmark for eksempel er fokuset på ville bær stort. Claus Meyer fra ”Smaken av Danmark” som går på TV nå i sommer er stor fan av ville bær fra nord, ikke bare fordi de smaker godt, men også fordi de er helseriktige og at sanking av bær er et uttrykk for en vilje om å ta miljøhensyn. Fremdeles er det mer enn 95% av bærene som ikke utnyttes, de råtner på rot. Vi kjøper heller importerte bær som har pådratt seg store CO2 kvoter på sin vei til vårt kjøkken, framfor å bevege oss selv ut i det fri for å forsyne oss gratis.

Ingenting smaker imidlertid så godt som egenprodusert saft og syltetøy. Barn elsker mat de har vært med på å lage selv. Ingenting er heller mer personlig å gi bort til bestemødre og venner enn et pent glass hjemmelaget syltetøy. De to viktigste faktorene for å bedre folkehelsen, fysisk aktivitet og endret kosthold, gir dobbelt bidrag til familier som utnytter den siste del av ferien fornuftig.

Inntaket av antioksidanter er for lavt i kostholdet. I bær finner man store mengder antioksidanter og en stor bredde i type antioksidanter hvis man utnytter variasjonen. Vi vet at økt inntakt gir økt beskyttelse mot en lang rekke sykdommer, samtidig er mange av disse antioksidantene viktige for å kunne opprettholde en vakker hud. Kanskje kan man bruke skjønnhet som motivasjon for ungdommer med et motivasjonsproblem, for å få dem ut i skogen sammen med resten av familien. At man ikke blir syk om 30 år er lett å forstå at ikke virker motiverende for en på 15 år, men skjønnhet er viktig. Og i dette tilfellet kommer skjønnheten innenfra, bokstavelig talt.

Verden endrer seg. I mange år nå har sanking og samling ikke hatt status. Så plutselig får vi finanskrise og svineinfluensa og vi reiser mer som turister i eget land. Å gå på tur har lenge tapt terreng mot greske badestrender, men i skogen er det ingen svineinfluensa, det koster ikke penger og mosjon er en nødvendighet for holde vekta i befolkningen nede. Syltetøy vi lager selv har mindre sukker og smaker mer. Med litt flaks passer disse elementene sammen i et nytt trendbilde, med hjemmelaget mat, smakssatt med egne merkevarer og fortalt med en historie om deilige turer på eksotiske steder som Skreikampen og Nordmarka. Det er lov å håpe.