Selv om man ikke tidligere har vært interessert i musikk, kan musikk bli et verdifullt verktøy for å forbedre livskvaliteten til de som er rammet av demens.

Hvis jeg får demenssykdom, håper jeg de rundt meg setter på min spilleliste

Demens kan ikke kureres, men visst kan den behandles gjennom musikk. Hvorfor er ikke da musikk en del av den daglige doseringen på våre omsorgssentre?

Publisert

Musikk har en unik evne til å påvirke hjernen og fremkalle minner og ord som ingen annen medisin kan. Og det beste av alt; det er helt uten bivirkninger. Kostnadsfritt i form av penger og ressurser for kommunene er det ikke, men de individuelle og personlige gevinstene er store.

Musikk bevares godt i hjernen

Å gi Brit på 87 år en god avslutning på dagen ved å synge aftenbønnen sammen, ga ikke bare en trygghet og hjelp for å falle til ro før natten, det gav også meg som helsepersonell en god følelse av å gjøre godt mot et annet medmenneske. Det kan kanskje høres banalt ut å synge en godnattsang, men mennesker med demens kommer lettere i kontakt med minner og ord når de hører kjente sanger.

Årsaken er at evnen til å oppfatte og respondere på musikk bevares lenge i hjernen. Det henger sammen med at alt som er lært med rim, rytme og melodi, er ekstra godt lagret i hukommelsen.

Reeves inntok rommet

En velkjent sang gjorde en stor forskjell for Per i morgenstellet. Da tonene fra Jim Reeves fylte rommet, åpnet han øynene. De sammenknyttede hendene åpnet seg, og blikket som vanligvis var engstelig og usikkert, mildnet. Sangen ga ham en trygghet og en tillitt for å ta imot hjelp.

En ressurs innen musikkbasert miljøbehandling i Norge, er lege Audun Myskja. Han sier musikk fungerer som en kommunikasjonskanal med personer med demens når språkfunksjonen blir svekket.

Hos personer med demens svekkes evnen til å reagere på musikk ofte langsommere enn talespråket. Selv om man ikke tidligere har vært interessert i musikk, kan musikk bli et verdifullt verktøy for å forbedre livskvaliteten til de som er rammet av demens.

God metode, få deltakere

Jeg er fagkoordinator i demens i Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester Agder vest. Et av mine ansvarsområder er ABC-opplæringen for ansatte i kommunens helse- og omsorgstjenester. Opplæringen består av ulike fagområder hvor helsepersonell kan delta for å øke sin kompetanse.

Musikkbasert miljøbehandling er det fagområdet det har vært vanskeligst å rekruttere deltakere. Jeg lurer på hvorfor? Handler det om ressurser, kunnskap eller om egne interesser?

Jeg har jobbet som sykepleier i demensomsorgen i mange år. Jeg har sett at musikk som miljøbehandling er brukt i varierende grad, og det er personavhengig om og når det benyttes. Musikk i demensomsorgen handler om mye mer enn allsang på stua med en TV som durer i bakgrunnen.

Kunsten er å finne musikken som treffer, først da kan vi snakke om at musikk er hjertespråk. Med sang og musikk er veien kort til smil, mestring og velvære.

– Musikk i demensomsorgen handler om mye mer enn allsang på stua. Likevel blir det brukt i ulik grad, tross god virkning hos brukerne, skriver Anne-Marte Stubhaug Klem.

Du kan få opplæring

Ønsker du å utforske musikkbehandling i demensomsorgen, er nettsiden’’ Musikkbasert miljøbehandling.no et godt utgangspunkt. Nettstedet gir veiledning om hvordan man kartlegger musikkpreferanser, utarbeider tiltaksplaner og gir mulighet til å delta i opplæringen musikkbasert miljøbehandling gjennom Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester.

Powered by Labrador CMS