Arya-navnet mer populært i Norge også

Publisert

Det er ikke bare i navnestatistikken for England og Wales at det tyter fram påvirkning fra samtidas mest populære TV-serier og filmer.

Vi kunne lese i VG nylig at 244 jentebarn hadde fått Arya i 2014, og vi kan anta at navnevalget er inspirert av den smarte og tøffe yngstedatteren i Stark-familien, som best er kjent gjennom TV-serien Game of Thrones. Serien er basert på George R.R. Martins romanserie A Song of Ice and Fire og ble vist på TV første gang i 2011.

Stadig flere mødre og fedre også i Norge lar seg sjarmere av lille, djerve Arya. I hvert fall ser det sånn ut i den norske navnestatistikken fra Statistisk sentralbyrå.

Både Arya, Sansa og Daenerys var å finne i navnestatistikken over England og Wales, mens i Norge finner vi bare Arya. Til gjengjeld er det stadig flere jentebabyer her i landet som får navnet. Her er Maisie Williams, skuespilleren som spiller Arya i TV-serien Game of Thrones. (Foto: NTB Scanpix)

I statistikken over jentenavngivelser siden 2005 finner vi både navnet Aria og Arya på norske nyfødte jenter. Begge navnene har økt i tida etter at seriens skinnkledde og fantasi-middelalderunivers åpnet seg for TV-seere.

La oss først se på navnet Aria.

Fram til 2010 ble ingen jentebabyer kalt Aria, men i 2011, året da seriens første episode gikk på TV, fikk plutselig seks jentebarn i Norge dette navnet.

Året etter var det 17 skrikende nyfødte jenter som ble hetende Aria, i 2013 var det 21 og i fjor syntes foreldrene til 41 jenter at nettopp dette var det fineste navnet å gi til sitt jentebarn.

Arya, slik seriens krigerske Stark-datter staver navnet sitt, ble gitt til fire jenter i 2006, og deretter ikke igjen før i 2011, da seks jenter ble hetende Arya. I 2013 registrerte foreldre i Norge 15 jentebarn som små Aryaer og i fjor økte det til 18.

En tydelig oppsving, ifølge SSB.

Navnet til søsteren Sansa Stark finner vi derimot ingen spor av i den norske statistikken de siste fem årene.

Det kan jo være tilfeldig at navnet Arya brer om seg akkurat når Game of Thrones-feberen koker som verst. Det skal nevnes at Arya er brukt som mannsnavn i Iran og India. Men hvis det er mer enn et sammentreff, er det i så fall ikke første gang at en figur fra populærkulturen har sneket seg inn i navnekulturen vår også.

Etter at barn og voksne i Norge ble kjent med Astrid Lindgrens Emil, ble dette guttenavnet et kjært og populært navn på små gutter. Da hadde det vært temmelig utrendy siden omtrent 1910. Ronja eksploderte også i popularitet etter 1980 - kanskje inspirert av en viss røverdatter. Før dette fantes ikke navnet engang i SSBs statistikk. Et navn fra den Lindgrens katalog som ikke ble bevinget i Norge er Pippi – til tross for figurens status som feministikon og verdens sterkeste.

Navneforsker Gulbrand Alhaug gjør seg noen tanker om hvorfor, i en tidligere artikkel på forskning.no:

– Kanskje er det noe i lydstrukturen på navnet Pippi som ikke passer oss?

Arya og Aria er kanskje nærmere å fylle kriteriene for tidas motenavn. Åtte av ti jentenavn på 2014s navnetopp var korte navn som slutter på a.

Powered by Labrador CMS