Hvilke medisiner kan jeg ta som gravid?

Nå er det mulig å få et temmelig godt kvalifisert svar på hvilke medisiner du trygt kan bruke som gravid og ammende. «Trygg Mammamedisin» er en ny offentlig og gratis telefontjeneste som har åpen linje et par timer hver dag. 

Det er farmasøyter og leger ved regionale legemiddel-informasjonssentre, organisert under universitetssykehusene, som skal svare innringerne, ifølge NTB.

Men hvordan vet vi hvilke medisiner det er trygt å bruke når vi er gravide eller ammer?

Det er ikke etisk forsvarlig å teste ut nye medisiner på damer med barn i magen. De utelukkes nesten alltid fra slike studier. Derfor må helsepersonell og forskere finne svar på om en medisin er trygg på andre måter.

Det kan være gjennom dyrestudier eller meldinger om bivirkninger, ifølge Statens legemiddelverk. Det kan også være ved hjelp av større studier der forskere har undersøkt sammenhengen mellom hvilke medisiner folk har brukt og eventuelle skadevirkninger som har meldt seg.

En del medisiner vet vi rett og slett ikke om er skadelig for et foster i magen. Enten er det ikke forsket nok på dette for disse medisinene eller så har for få gravide brukt dem til at det går an å si noe om risikoen. Noen ganger viser studiene som forskere har gjort, motstridende resultater, ifølge Legemiddelverket.

Det er ikke alltid at advarselen på pakningsvedlegget mot å bruke medisinen hvis du er gravid eller ammer, er helt relevant for akkurat deg. Og noen ganger blir teksten som følger medisinen i pakka, utdatert.

På Trygg Mammamedisin-telefonen kan noen av rådene som legene og farmasøytene gir, skille seg fra det som står i pakningsvedlegget. De sier til NTB at de vil gi konkrete og skreddersydde svar. 

Et aktuelt eksempel kan være nesesprayer med virkestoffene xylometazolin eller oksymetazolin, som Otrivin. Mange blir plagsomt tette i nesa når de er gravide, og det frister med en oppklarende nesedusj.

Basert på at legemiddelet har vært brukt over lang tid uten at det er påvist skadelige effekter hos barn av gravide som har brukt medisinen, skriver Statens legemiddelverk at slike nesesprayer er trygge for gravide. Det samme skriver de om for eksempel Penicillin, lokalbedøvelse, noen allergimedisiner, syrenøytraliserende midler, jern og folsyre.

Selv om nesesprayer som Otrivin altså anses som trygge for gravide, står det i pakningsvedlegget til Otrivin nesespray (både den til barn og den til voksne) at den ikke bør brukes under graviditeten.

Eksempler på medisiner som er skadelige for fosteret, er derimot isotretinoin (kvisemiddel) og tetracycliner (en type antibiotika).

Noen ganger dropper vi kanskje legemidler under graviditeten “for sikkerhets skyld”, selv om de kan gjøre tilværelsen litt enklere eller bedre og selv om det faktisk er trygt å bruke dem.

Kanskje får du et annet svar enn du hadde forventet hvis du ringer til Trygg Mammemedisin. Nummeret er 22 92 11 00.

Powered by Labrador CMS