Knut Jul Melands sak om det nye virusutbruddet i Kina ble kåret til beste artikkel blant 1000 bidrag fra forskning.nos eiere.

Pris til Knut Jul Meland for korona-artikkel

Prisen for årets beste medlemsartikkel gikk til Knut Jul Meland på Universitetet i Sørøst-Norge.

På Forskningskommunikasjonsdagen 19. november delte forskning.no ut pris til den beste artikkelen fra våre 79 medlemsinstitusjoner.

Med i vurderingen er rundt 1000 artikler skrevet av flere hundre kommunikasjonsfolk.

Dette er artikler publisert på forskning.no og på nettsidene eller i magasinene til universiteter, høgskoler, forskningsinstitutter og andre som driver med forskning og/eller formidling - eller de er laget spesielt til forskning.no. Les mer om ordningen her.

Knut Jul Meland fikk prisen for årets beste artikkel.

Fra juryens begrunnelse:

Årets beste artikkel handler om årets store nyhet.

Artikkelen Dette bør du vite om virusutbruddet i Kina ble publisert 22. januar 2020 - legg merke til datoen! Den handlet om det nye viruset som nå spredde seg i Kina.

Forskeren som blir intervjuet sammenlignet det nye virusutbruddet med SARS-pandemien fra 2002, men han konstaterer at koronaviruset ser ut til å være mindre hissig. Fire personer har dødd i Kina, men så mye som 1700 kan være smittet. Forskeren råder folk til å vaske hendene og holde seg unna folk som hoster og nyser. Han åpner også for bruk av maske.

Dette er en klassisk nyhetsartikkel, men den er nøktern og informativ. Her er det ingen skremsler, men forskeren advarer: «Situasjonen kan bli forverret ytterligere».

Kommunikasjonsrådgiveren som har skrevet artikkelen har fanget opp virusutbruddet og funnet den beste kilden på sin institusjon. Han ligger foran de fleste og får med det viktigste om viruset, pandemihistorie og smittevern. Lignende artikler ble skrevet i mange redaksjoner seinere, men denne artikkelen var svært tidlig ute. Og den står seg fortsatt.

Hederlige omtaler og klassikerpris:

Det ble også delt ut hederlige omtaler til to artikler:

Til Kjersti Lassen fra OsloMet for artikkelen Korona-råd: Slik vasker du klærne ordentlig rene. Kornonautbruddet i februar/mars gav renslighet økt oppmerksomhet og denne saken gir oss gode og begrunnede svar på et trivielt fenomen som plutselig fikk uventet aktualitet. Nemlig klesvask.

Til Dag Inge Danielsen, frilansjournalist for Forskningsrådet, for artikkelen Hjerneforskerne: Vi har misforstått spedbarnshjernen i mange generasjoner. Leseren blir loset lett gjennom saken som har mange åpne, gode og tydelige spørsmål. Og hjerneforskeren forteller, om hvordan ulike kulturer ser på spedbarn, om den banebrytende målemetoden, om funn, hvorfor hun valgte å forske på dette og råd til råd til vordende foreldre.

Årets klassikerpris gikk til Janne Brodin fra NMBU for artiklene Gamle katter trenger mer kos fra 2017 - lest mer enn 91 000 ganger - og Ti ting du ikke visste om katter fra 2015 - lest mer enn 407 000 ganger.
Artiklene gir forskningskunnskap om et tema veldig mange er opptatt av. Det finnes massevis av nettsteder og artikler om katter og det mangler ikke informasjon. Men det finnes langt mindre forskningsbasert kunnskap om temaet og det vil folk ha. Artiklene er svært godt skrevet, dette er saker som alle forstår og alle kan like. Derfor blir de også delt – om igjen og om igjen.

Gratulerer til alle fire!

Powered by Labrador CMS