Derfor burde DU også blogge

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For fire-fem år siden anså jeg blogging for bortkastet tid. Nå skriver jeg på seks forskjellige blogger.

Jeg er faktisk så positivt innstilt at jeg gjerne maler med bred pensel: Alle forskere burde blogge. Vel, prøve det for en stund, i alle fall. Jeg tok opp saken denne uken da forskning.no inviterte til seminar (fra forskning til forside v6.0). Her er argumentene.

  • Svært få vet egentlig hva forskere gjør i det daglige. Blogger kan være portaler inn i det ukjente, inn i forskerverdenen. Ingen andre medier kan gi samme vinkling til dette enn det forskerne selv kan gi. Vi må fortelle folk om veien til resultater, om det vi ikke vet og om faglige uenigheter.

 

  • Forskningsformidling egner seg godt i bloggformat. Skriv om de nye resultatene dine eller om hva som rører seg i forskningsfeltet. Da slipper du også å være avhengig av å lete med lys og lykter etter aviser eller magasiner som vil trykke stoffet ditt. Forskningsresultater er i ferd med å slippes fri (Open Access-tidsskrifter) – forskningsformidlingen er det allerede.

 

  • Finnes det bedre skrivetrening enn det å skrive mye? Nei. Det tar lang tid å mestre det å skrive gode fagartikler (5-10 år?). Det samme gjelder selvfølgelig innen forskningsformidling, enten sjangeren er kronikker, essay, nyhetssaker eller bøker for det generelle markedet. Blogging gir deg trening i å skrive korte poengterte saker (eller gå inn i vidløftige spekulasjoner) på regelmessig basis. Du kan eksperimentere med fortellerstemmer.

 

  • De negative erfaringene etter tre år med blogging er ubetydelige. Noen kommentarer knyttet til klima(skeptikere) er det blitt, men det får jeg tåle. De mange positive kommentarene gjør det morsomt å fortsette.

 

  • Det er ikke nødvendigvis antall treff på bloggen som betyr mest (men det er jo fint å bli lest), det er prosessen, formidlingen og skrivetreningen som trekker opp. Som regel får hver post noen hundre treff, kanskje mer. På blogg-kollektivet kollokvium.no runder vi snart 200.000 klikk etter litt over et års drift, noe som er svært inspirerende. Mange følger med på det vi legger ut, og mange saker er plukket opp av Dagbladet. 

Hva venter du på?

PS: Her er forresten de andre stedene jeg blogger:
The Porespace
Kollokvium.no
Geoforskning.no
European Association of Geochemistry (EAG) Blogosphere
Sciencenordic.com

Powered by Labrador CMS