Elementenes kamp

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Naturkatastrofer rammer som kjent når man minst aner.

Det komplekse samspillet mellom natur og samfunn, mellom de som er i faresoner og de som er utenfor, gjør at alle naturkatastrofer har en sosial komponent.

Mer så i land med store klasseskiller.

Den amerikanske forfatteren Dave Eggers går inn i denne problemstillingen i fortellingen om familien Zeitoun.

I boken Zeitoun (2009) blir vi kjent med en småbarnsfamilie i New Orleans, der mann (Zeitoun fra Syria) og kone (Kathy fra USA) driver et travelt malerfirma.

De har slitt for å jobbe seg opp, har slått rot i New Orleans, og er blitt ressurssterke borgere med varme følelser både for byen og nabolaget.

Da orkanen Katrina nærmet seg i august 2005 tok Kathy med seg ungene og dro, men Zeitoun ble igjen for å passe på hus og eiendommer. 

Orkanen ble verre enn han hadde trodd. Det var riktignok ikke vindstyrken som var det verste, men oversvømmelsene som fulgte.

Zeitoun fant frem kanoen og brukte de neste dagene på å mate forlatte hunder og hjelpe folk i nabolaget med å komme seg i sikkerhet.

For Zeitouns del skjedde den virkelige katastrofen først i møtet med militært personell – som (i teorien) hadde som oppgave å hjelpe personer i nød og holde utkikk etter skurker.

Ressurspersonen Zeitoun gikk gjennom de verste prøvelser i møte med apparatet som skulle ta hånd om den kriserammede byen. I New Orleans ble orkanens herjinger overskygget av en sosial kollaps.

Boken om familien Zeitoun skildrer godt det faktum at detaljer kunnskap om naturfarer ikke er tilstrekkelig for å forstå omfanget av naturkatastrofer.

Dette bringer oss over til de siste ukers hendelser. Indonesia. Et relativt kraftig jordskjelv (styrke 7,7) rammet en øygruppe utenfor Sumatra 09:42 lokal tid mandag 25. oktober. Hundrevis omkom av en flodbølge som oppstod under jordskjelvet.

Dagen etter, omtrent kl 17:00 lokal tid, eksploderte vulkanen Merapi, 1200 kilometer unna jordskjelvets episenter. Tilfeldig?

En studie i tidskriftet Geology (av Donne m.fl) kaster lys over sammenhengen mellom vulkanutbrudd og jordskjelv.

Etter det kraftige jordskjelvet utenfor Indonesia i 2004 (som resulterte i den store flodbølgekatastrofen) ble det registrert en 300 prosent økning i utslipp av varme fra verdens vulkaner.

Så langt unna som i Mexico og i det østlige Russland (8300 km unna) våknet vulkaner til live, med en forsinkelse på opp til 21 dager.

Gjelder det samme for Merapi? Ble den satt i gang av jordskjelvet utenfor Sumatra? Vulkanen viste faktisk tegn på aktivitet en god stund før jordskjelvet den 25. oktober. Allerede i slutten av september begynte vulkanen å røre på seg – bokstavelig talt – med en oppløfting på 0,6 cm hver dag.

Den 24. oktober økte det til 42 cm per dag. Evakuering av tusenvis av mennesker ble satt i gang dagen etter, så kom altså utbruddet 26. oktober.

Kanskje var jordskjelvet den utløsende årsak. Til nå er 130 personer døde og 280 000 evakuerte. Og Merapi ser ut til å fortsette.

Varslede katastrofer, enten det dreier seg om Katrina eller Merapi, er likevel svært uforutsigbare.

 

Powered by Labrador CMS