Himmelske muligheter

Enkelte nyheter fanger vår oppmerksomhet lettere enn andre. Et 20 meter bredt krater ble den 25. oktober oppdaget på et jorde i Latvia. En kuriositet vil mange si, men for dem med øye for spesielle naturfenomener resulterte nyheten i hurtig puls og raske museklikk.

Det første som slo meg var at krateret var dannet av en meteoritt. Selvfølgelig var det det. Bare noen få av dem er oppdaget de siste hundre år, så dette var en sjeldenhet. Og det lignet faktisk veldig på et 13 meter bredt krater som ble funnet i Peru i september 2007. Da kjempet meteoritten seg gjennom atmosfæren før den traff bakken nær Titicaca-sjøen. Folk strømmet til krateret. Underlig nok ble flere hundre personer syke etter å ha vært der. Ingen har forstått hvorfor. Biter av meteoritten ble funnet, og det var ikke noe unormalt med den.

Tilbake i Latvia var det flere ting som skurret. Hvorfor var det spademerker rundt krateret? Dessuten var geometrien litt underlig. Mandag i forrige uke smalt bomben. Krateret var ikke ekte. Samme dag kom en tilståelse fra mobilselskapet Tele2. Hullet var gravd ut av innleide menn, og det skulle brukes i markedsføring. Talsmannen for Tele2, Janis Sprogis, uttalte til et nyhetsbyrå at:

“As we can see, with this Latvia made the news all over the world, everyone wants to know about Latvia, and this is not because of the crisis, the hard times and so, but because there is something creative and exciting happening here. It is a unique achievement and part of our communication.”

Hva mer kan man si? En rekke andre land kan kanskje trenge det samme. Et krater for enhver anledning.

Jeg har aldri sett et meteorittkrater, men jeg har vært på stedet for ett av det forrige århundrets mest omtalte naturfenomener: Skogsområdet som ble påvirket av sjokkbølgen fra meteoritten som eksploderte over Tunguska (i det østlige Sibir i 1908). Det tok nesten 20 år før forskere undersøkte stedet. I august 2004 lå trærne der fortsatt, strødd utover et enormt område i et radiært mønster.

Tidligere samme år var et team med Russiske forskere på stedet for å lete etter restene av en UFO. I følge forskerne kolliderte UFOen med meteoritten – med vilje. Årsaken til at intelligente vesener fra verdensrommet valgte å ende sine liv på den måten var selvfølgelig et ønske om å redde jorden. Forskerne hevdet at de fant det de lette etter: En stor stein som angivelig hadde vært en del av romskipet. Det er i det hele tatt merkelig at vi ikke har hørt mer om saken når vi har sett hva en liten grop i Latvia kan gjøre.

Besøk fra verdensrommet kan gi himmelske åpenbaringer for både forskere og mediefolk. Det er bare å vente med spenning på neste krater, og på om meteoritten velger ut Norge som sitt endelige reisemål. I så fall: Bang!