Mannen i meg

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg har noe å tilstå. Her om dagen gikk jeg inn i en kiosk, så tilfeldigvis et magasin i bladhylla som interesserte, tok det med meg til kassa og betalte. Følelsene var litt blandede. Ikke fordi kortet mitt ble tappet for 79 kroner, men fordi jeg hadde kjøpt mitt første Vi menn.

Jeg hadde endelig kommet ut av skapet. Den til vanlig latente Ur-mannen hadde feid Akademikeren av banen. Ut på jakt, langt skjegg, Leatherman i beltet, fikse bilen, pils i sofaen, sport på TV. Oss menn imellom.

Det viste seg raskt at Akademikeren hadde overlistet Ur-mannen. Bladet jeg holdt i hånden var Vi menns nye magasin Vitenskap og historie. På forsiden lyste tittelen ”Katastrofene – kan vi unngå dommedag?” mot meg. Ikke utpreget nyskapende førsteside eller vinkling, men jeg er nå engang opptatt av katastrofer.

Vitenskap og historie var preget av oversatte artikler fra BBCs ”History & knowledge”, samt artikler skrevet av det nye magasinets redaktør. Jeg leste om verdens høyeste skyskrapere, Haitis frigjøringskamp, og Kinas terrakottakrigere. Korte (til tider svært korte) og enkle artikler dominerte. Gjesp. Så var det katastrofene. Artiklene var greie nok, men hvorfor dette fokuset på meteoritter og trusselen fra verdensrommet? Det skjer da nok på jorden for tiden. De første ni ukene i år bød på over 70 naturkatastrofer med mer enn 300.000 omkomne. Her ligger problemet. Med et fokus på teknologi og populærvitenskap, samt historietrivia, ender man opp med lesestoff som passer best på venterommet til tannlegen. Hvor er relevansen? Spenningen?

Akademikeren og Ur-mannen slo seg sammen, og søkte mer interessant informasjon fra andre kilder.

Fersk fra den akademiske pressen er en artikkel som bekrefter at verdens største masseutryddelse (252 millioner år siden) ikke kan ha vært forårsaket av en meteoritt, og at den nest største utryddelsen (200 millioner år siden) mest sannsynlig var skapt av massive vulkanutbrudd. Dessuten fortsetter diskusjonene omkring varslingssystemet for flodbølger i Chile (og Australia), om Haitis hovedstad bør flyttes, og om vulkanutbruddet på Island kan eskalere slik at Katla våkner til live.

Har tiden løpt fra den tabloide populærvitenskapen?

Akademikeren i meg kommer til å vise muskler under neste kioskbesøk.

Powered by Labrador CMS