Om å være der det skjer

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke var Europas geoforskere i Wien samlet for å formidle de siste resultatene til hverandre. European Geophysical Union (EGU) er stedet. Så her var jeg, midt i begivenhetenes midtpunkt. Tirsdag og onsdag var underlige, med lite mennesker, nesten tomme lokaler, og langt fra den stemning jeg hadde forventet fra de om lag 10.000 påmeldte forskere.

Vel vel. Det er nå engang slik at mesteparten av tiden på konferanser tilbringes med å finpusse egne foredrag. Dette er konferansenes paradoks. Alle har med bærbare pc’er og sjekker epost eller jobber med foredrag når tiden kanskje burde brukes til å høre andres forskeres foredrag. Først i går kveld kl. 23 ble jeg ferdig med mitt eget foredrag (som jeg skulle holde i dag kl 08:30), så jeg skal vel ikke kritisere.

Dagens høydepunkt var en pressekonferanse knyttet til en sesjon jeg arrangerer om vulkanprovinser og masseutryddelser. Jeg og kollega Lindy Elkins-Tanton (MIT) fortalte om vulkanismens rolle i flere av de store krisene i jordens historie, og sammenlignet utbruddene fra Island i dag (og Laki i 1783) med utbruddene i Sibir for 252 millioner år siden. Under samme pressekonferanse la en annen gruppe forskere frem sine resultater. Thierry Adatte, Vincent Courtillot og Gerta Keller snakket om sammenhengen mellom masseutryddelsen for 65 millioner år siden (den som tok livet av dinosaurene) og vulkanismen i India (Deccan Traps). Dermed var sirkuset i gang.

Alle tre (Adatte, Courtillot, og Keller) var enige i at masseutryddelsen på KT-grensen skyldtes vulkanisme og ikke et meteorittnedslag. Selvfølgelig kommenterte de også den nå så famøse artikkelen i Science fra tidligere i år, der 41 forskere deklarerer sin tro på impact som den eneste årsaken til masseutryddelsen. Stemningen var oppglødd, og de tre benyttet muligheten til å tale sin egen sak. Som jo er naturlig. Courtillot oppsummerte det hele ved å si at artikkelen i Science ”ikke holdt vann”. Dermed avbrøt arrangørene hele pressekonferansen.

Temaet er svært sensitivt. Skal man komme til bunns i hva som skjedde for 65 millioner år siden må man akseptere faglige uenigheter, og legge fagpolitikken til side. Hva som var den største trussel mot livet på jorden mot slutten av krittperioden er fortsatt usikkert – til tross for forsøket fra meteoritt-tilhengerne på å feie all tvil til side.

(Pressekonferansen kan sees her

Powered by Labrador CMS