Museet som stiller ut mat

Som de fleste andre museer, har Norsk hermetikkmuseum tusenvis av gjenstander, fotografier og maskiner som vi tar vare på for ettertiden. Det er imidlertid noe som skiller oss fra de fleste andre museer: Mange av våre gjenstander inneholder mat.

Blant alle våre gjenstander finnes det noen hundre bokser med mat. Vi har norske sardiner fra firma som ikke har produsert sardiner siden 1960-tallet, vi har hermetisert kylling, makrell i tomat fra 70-tallet og vi har diverse hermetiserte kjøttretter. På grunn av dette må vi med jevne mellomrom sjekke tilstanden til boksene. Selv om vi pakker disse boksene godt inn og lagrer dem i klimatisk gode forhold, kan boksene og innholdet bli ødelagt. Ved siste gjennomgang av samlingen ble det funnet noen problematiske bokser, noen hadde begynt å bule ut, et klart tegn på at noe er galt, i tillegg til at lukten i magasinet tilsa at minst en boks hadde sprunget lekk.

En boks med «King of Norway» sill i dill var revnet og innholdet hadde fått en noe uvanlig farge. En boks med kylling, hermetisert av Sandnes Preserving Co, var sprunget lekk og sa klart fra at innholdet ikke var ferskt. Ved slike tilfeller kan vi gjøre flere ting, vi kan tømme boksen for innhold og la den tomme boksen forbli en del av museumssamlingen eller vi kan avhende boksene. Avhending er et ord som de fleste museumsansatte får vondt av å høre, det betyr at en gjenstand blir tatt ut av samlingen og destruert, og er noe vi prøver å unngå. 

En bokse med kokt sill i dill av merket "King of Norway, produsert av Trans- Scandia Canneries (Foto: MUST/ Norsk hermetikkmuseum)

Andre gjenstander klarer seg overraskende godt i våre magasiner. Vi har spansk og tunisisk olivenolje som ser relativt normal ut og som muligens er brukbar enda. Vi har en gammel vinflaske som inneholder erter som ble hermetisert i 1926. Ertene ser noe inntørkede ut og det ser ikke ut som de er grønne lengre.

Erter som ble hermetisert på en vinflaske i 1926 Foto: (MUST/ Norsk hermetikkmuseum)

Den gjenstanden som imponerer meg mest i våre samlinger er et Norgesglass med svinekoteletter. I gjenstandsdatabasen står det ganske enkelt: «Svinekotelettene er hjemmehermetisert under krigen på Jæren i forbindelse med slaktetiden.»

Svinekoteletter hermetisert på Jæren under 2. verdenskrig (Foto: MUST/ Norsk hermetikkmuseum)

Kotelettene ble gitt til museet av NORCONSERV i 1996. NORCONSERV var en stiftelse som blant annet Norsk hermetikklaboratorium var en del av. Om kotelettene var en slags kuriositet på laboratoriet eller om de har blitt brukt i vitenskapelige tester, vet jeg ikke, men det er definitivt en av de mer uvanlige gjenstandene vi har. Kotelettene er lagret i en lake og ligger i et Norgesglass.

Alle disse gjenstandene som inneholder mat har en ting til felles: De viser hvor god metode hermetisering er for oppbevaring av mat. Gjør man hermetiseringsprosessen riktig, er det nesten ikke grenser for hvor lenge hermetikk kan holde. 

Powered by Labrador CMS