Blogg hermetikkbloggen

Erik R. Bergsagel, Norsk Hermetikkmuseum

Jeg er ansatt som rådgiver/ røyker på Norsk hermetikkmuseum i Stavanger. Her jobber jeg med gjenstander, formidling, hermetikkboksetiketter, eller iddisar, og jeg røyker fisk. Når jeg røyker norske sardiner har jeg samme jobb som både min farfar og oldefar, samtidig som jeg vedlikeholder kunnskapen om hvordan dette gjøres.

Den norske hermetikkindustrien var tradisjonelt en av våre største eksportindustrier. Hovedproduktet var røykte norske sardiner laget på brisling. Disse sardinene ble eksportert over store deler av verden og selv i dag får en «King Oscar» sardiner i de fleste supermarkeder i USA.

Her hjemme var det på det meste omtrent 220 hermetikkfabrikker, i tillegg til disse kom blikktrykkerier, som laget esker, litografiske anstalter, som trykket etiketter, importører av olivenolje og tomatsaus, fiskere og flere andre yrker som var avhengige av hermetikkindustrien.

I denne bloggen vil jeg skrive om fabrikker, varemerker, produksjon, brisling og iddisar. Om du ikke vet hva en iddis er, så kommer svaret etter hvert.

Powered by Labrador CMS