Killing Jesus

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bill O'Reilly (kjent for dem som ser Fox News) har kommet med boka Killing Jesus, en «oppfølger» til Killing Kennedy og Killing Lincoln. O’ Reillys Jesusbok har nå klatret til topps på en av NY Times' boksalgslister, og det skrives en del om denne på de bibelbloggene jeg følger. Omtalen av boka såpass krass at jeg klikket meg inn på Amazon for å lese litt selv. Og jeg jeg kom aldri lenger enn forordet.

O' Reilly er ikke akkurat beskjeden, og lover å komme med den hele og fulle sannhet om hva som førte til Jesu død. Det synes jeg er ganske fantastisk. Nå har folk prøvd på dette i ca. 2000 år, og ikke visste de — eller vi — at svaret skulle komme fra en eldre herremann fra Fox News. Vel, nok om det. Mer spennende er det å se hvordan dette kunststykket skal gjøres.

O'Reilly skriver om kildene han har brukt for å beskrive hva som hendte med Jesus:

The Romans kept incredible records of their time,
and a few Jewish historians in Palestine also
wrote down the events of the day.

Nå vet ikke jeg hva som skal til for at en gjennomsnittlig Fox News-person skal bruke ordet 'incredible', men her ser det i alle fall ut til å ha sittet ganske løst. Og hva med 'a few'? Pleier ikke det å bety mer enn én?

Så vidt jeg vet, finnes ikke Jesus i noen samtidige nedtegninger fra romerne selv. Det finnes ingen protokoller som er skrevet av eller for Pontius Pilatus, eller noe annet som ville kunne svare på hva som skjedde med Jesus, og som er «incredible records». Det finnes ikke engang samtidige romerske nedtegninger som omtaler personen Pontius Pilatus (men finnes arkeologiske spor, og han nevnes i flere jødiske kilder fra det første århundret: I evangeliene, hos Filon av Alexandria og historikeren Josefus).

Og dermed er vi inne i del to av O'Reillys påstand. Den eneste jødiske historiker fra romersk Palestina som kan kaste lys over Jesu liv, er nettopp Josefus. Det er vel en liten overdrivelse å beskrive ham som 'a few.' Dessuten har han ikke overvettes mye å si om Jesus, selv om det er noe der. Josefus sine bøker kan absolutt gi verdifull informasjon om Jesu tid, men ikke så altfor mye om hva som skjedde med Jesus, og hvorfor han ble drept.

Det kunne jo tenkes at O’Reilly inkluderte evangeliene i det kan kaller «a few Jewish historians in Palestine.» Disse kan jo karakteriseres som jødiske historiefortellinger, og de er i alle fall opptatt av «the events of the day.» Men det er ingenting som tyder på at det er disse O'Reilly har i tankene. O'Reilly skriver om evangeliene etterpå, og påpeker at den religiøse agendaen til disse tekstene er langt unna hva han selv vil komme med.

Likevel kan det se ut som at O'Reilly har brukt evangeliene en hel del. De nesten 300 sidene av Killing Jesus er vel neppe basert på noen få linjer hos Josefus og for øvrig O'Reillys fantasi..? Den som leser, får se.

Vi blogges.

Powered by Labrador CMS