En møll ved navn Trump

(Illustrasjon: Colourbox)
(Illustrasjon: Colourbox)

Skrevet av Rannveig M. Jacobsen 

Hvis du først skal være et uanselig, brunt, lite insekt, så bør du sørge for å bli oppkalt etter en kjendis. Kanskje den lille, brune møllen så hvordan storebroren Neopalpa neonata aldri fikk noe oppmerksomhet her i verden, og tenkte «det skal ikke bli meg!». Den lille brune møllen sjekket avisoverskriftene, den sjekket Twitter, og den la merke til særlig et individ som fikk ekstremt mye oppmerksomhet. Dette var til og med ett enkelt individ av en art som det finnes sju milliarder individer av!

Hva kan det være med ett individ som gjør at det får så mye oppmerksomhet, tenkte den lille, brune møllen? Kanskje han var veldig sterk eller veldig rask eller veldig god på ski? Neeei, det var ingenting blant overskriftene som tydet på det. Kanskje var det et spesielt intelligent eller karismatisk individ? Nei, kanskje heller tvert om! Men det var én ting som dette individet hadde, som det ble laget egne nettsider om, og som andre individer av den arten prøvde å etterligne. Den lille brune møllen sjekket speilbildet sitt i en sølepytt; hadde den det som skulle til? Med forbeina gredde den over de lysegule, fjærlignende skjellene på hodet. Hvis den bare fikk dratt dem litt lenger fram, alt skulle helst ligge i en kladd helt forrest… Der ja! Perfekt! Da gjaldt det bare å finne en insektforsker!

Den lille, brune møllen Foto: Dr. Vazrick Nazari, CC BY 4.0
Den lille, brune møllen Foto: Dr. Vazrick Nazari, CC BY 4.0

Og kanskje var dette grunnen til at da insektforskeren Vazrick Nazari la merke til at den lille brune møllen ikke var helt lik storebroren sin og dermed fortjente et eget navn, så valgte han å kalle den Neopalpa donaldtrumpi. Dermed fikk N. donaldtrumpi den oppmerksomheten som broren N. neonata aldri fikk; googler du Neopalpa donaldtrumpi så finner du massevis av innlegg om den lille brune møllen, som bare har en litt annen sveis (og litt mindre genitalier) enn sin ukjente bror N. neonata.

Dessverre er det vel heller tvilsomt om Donald Trump blir så glad for at en møll med små genitalier blir oppkalt etter ham, at han endrer hele sin ikke-eksisterende klimapolitikk til fordel for naturen og små, brune møll.

Den (relativt) berømte N. donaldtrumpi Foto: Dr. Vazrick Nazari, CC BY 4.0
Den (relativt) berømte N. donaldtrumpi Foto: Dr. Vazrick Nazari, CC BY 4.0

Bilder:

Trump-tegning; shutterstock

Hodet til N.donaldtrumpi (den lille brune møllen); Dr. Vazrick Nazari - https://www.eurekalert.org/multimedia/pub/130940.php,
CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55117790

Hele N. donaldtrumpi; Vazrick Nazari - Nazari, Vazrick (2017).
"Review of Neopalpa Povolný, 1998 with description of a new species from California and Baja California, Mexico (Lepidoptera, Gelechiidae)".
ZooKeys 646: 79–94. DOI:10.3897/zookeys.646.11411.,
CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55209830

Powered by Labrador CMS