Fikenveps og fikentrær: det perfekte ekteskap

 En hunn av fikenvepsen Ceratosolen capensis på utsiden av en fikenfrukt. Foto: Jan Celliers Park

Av Hermann Hallerud Wegger, bachelorstudent i biologi ved NMBU

I naturens verden finnes det mange eksempler på samarbeid. Og insektene er naturligvis med der de kan. Ett av de mest finstemte og spesifikke eksemplene er samspillet mellom fikenveps og fikentrær.

Fikenveps er nære slektninger av snyltevepsene, som normalt lever sitt liv inni andre dyr. Men fikenvepsen har funnet sin egen vei og er hardbarka vegetarianere. Fikentrærne har nemlig utviklet små «hus» som larvene til vepsen kan bo i og spise av. Disse «husene» er det vi kaller fikenfrukt, eller fiken, om vi kjøper dem i butikken. Hos disse fikene sitter blomstene på innsiden av frukten og ikke utenpå. Oppå disse fikenfruktene er det ett lite hull som er akkurat stort nok til at en liten fikenveps kan krype inn å legge egg i blomstene. Disse blomstene vokser så til harde klumper vi kaller galler, som fungerer som ekstra beskyttelse for eggene. Eggene klekker og blir til larver som spiser på frukten i gallen før de til slutt forvandler seg til nye, voksne fikenveps  - klare for å fly videre.

Fikenfrukt med den lille åpningen som fikenvepsen kan krabbe inn i. (Foto: Colourbox)

Grunnen til at fikentrær er så greie og lager flotte hus til fikenvepsen er fordi de faktisk er helt avhengige av vepsen for pollinering. Når de voksne vepsene klekkes inne i fikenfrukten blir de dekket av pollen fordi de romsterer rundt. For blomsten er det viktigst at hunnene blir dekket med pollen siden hannene ofte er uten vinger. Etter at de har paret seg flyr hunnen ut av fikenfrukten, på leting etter ett nytt fikentre der hun kan legge eggene sine. Når hunnen så krabber inn i en ny frukt vil hun overføre pollenet fra forrige tre til blomstene i det nye og så kan også dette fikentreet lage frø.

Både fikentrær og fikenveps omfatter egentlig mange forskjellige arter. Og en art fikentre har gjerne en eller noen få arter fikenveps knyttet til seg. Samspillet mellom artspar av veps og fiken er styrt av spesifikke lukter og størrelse på hullet vepsen krabber inn i.

Fikenveps og fikentrær er som ett gammelt ektepar: de er helt avhengig av hverandre. Gjennom lang tid har de utviklet et perfekt samspill. Et slikt samarbeid kalles mutualisme på fagspråket og disse turtelduene har nådd punktet hvor de faktisk ikke klarer seg uten hverandre. Fikenvepsen kan kun legge egg i fikenblomster, mens fiken får ikke lagd nye frø uten pollen fraktet av voksne fikenveps. Det er nesten litt romantisk, hvis den ene forsvinner klarer ikke den andre seg heller. Vi kan si at fikenveps og fiken bokstavelig talt er skapt for hverandre.

 

Kilde: Gullan, P.J. & Cranston P.S., 2014. The Insects: An Outline Of Entomology utgave red. John Wiley & Sons, ltd. Side 291 – 2, 307 og 315

Powered by Labrador CMS