Kål er altfor billig

Av førsteamanuensis Siv Fagertun Remberg, Institutt for plantevitenskap, NMBU

Siv Fagertun Remberg (Foto: NMBU)
Siv Fagertun Remberg (Foto: NMBU)

Kål er billig. Nesten for billig. En stor savoykål (den med de litt bulkete bladene og milde smaken) betalte jeg 20 kroner for i høst, og den rakk som tilbehør til fire middager for fem personer! Nå må det sies at en av disse er en 4-åring som eeeelsker rotmos, og kanskje ikke er sååå glad i kål, og en 10-åring som må smake for å venne seg til både denne konsistensen på kål + chili, men allikevel … Kål er altfor billig.

Når vi i tillegg vet hvor sunt det er, er det enda mer meningsløst at det koster så lite. Kål forebygger kreft, særlig i mage og tarm. Den forebygger og motvirker magesår, stimulerer immunforsvaret og dreper bakterier og virus. Kål er en av de viktige kildene til vitaminer, særlig folsyre, C-vitamin, B-vitaminer og mineraler som jern og kalium og fiber.

Oppskrift på kål som tilbehør – lett og godt

Fikk inspirasjon av matelsker Nigella Lawson fra UK på en deilig rett av kål. Dette er snadder!

Savoykål  (Foto: Scanpix Denmark)
Savoykål (Foto: Scanpix Denmark)

Del kålen i to. Skjær ut margen (den tykke stilken i midten av kålen), legg flaten på halvdelen ned på fjøla, og kutt kålen i passe tykke strimler. Del en chili opp i biter. Jeg pleier å ta en halv chili til en kvart stor kål, men dette avhenger selvfølgelig av hvor sterk du vil ha retten. Del chilien på langs, du velger selv om du vil ha med frøene eller ikke. Ta en sauté-panne (vanlig panne går sikkert også greit, eller en vid kjele, men en sautépanne er super med de høye kantene), varmer opp olje og litt smør/margarin, slenger opp i kålen og chilien og rører litt rundt til kålen har «lagt» seg (falt sammen). Pass på at den ikke brenner seg (det kan nemlig skje rimelig raskt!). Når kålen har falt sammen, og den har begynt å bli litt blank, tilsetter du litt vann slik at det dekker bunnen, og så slenger du oppi en terning grønnsaksbuljong (alternativt kan du bruke fond). La stå å putre litt til buljongterningen har løst seg opp og du er sikker på at du har rørt rundt tilstrekkelig for at kålen skal ha trukket til seg all den deilige kraften, og server den til det du måtte ønske (dette blir brukt som en all-rounder tilbehør hjemme hos oss). Nyt!

Powered by Labrador CMS