Bananansvar

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ida Skaar, Veterinærinstituttet

(Foto: Shutterstock ©)


Det er ikke til å komme forbi at avkommet bare er sånn passe fornøyd med jobbvalget mitt. Å jobbe med muggsopp er så far out at det ikke er morsomt engang, bare litt kleint. Men akkurat nå har de oppdaga ting i nyhetsbildet som både har med muggsopp å gjøre og som angår dem selv i aller høyeste grad. Verdens bananproduksjon er nemlig i fare på grunn av aggressive muggsoppangrep. Plutselig er det å jobbe med muggsopp viktig og kanskje nesten heroisk. -Ta ansvar, mamma! Gå på banen og fight for bananene! Seriøst! Denne bølgen av begeistring varer nok ikke lenge, så det gjelder å nyte den.

Denne uka har nemlig en artikkel i Nature ført til oppslag i avisene. Hele 80 % av verdens bananavlinger står i fare for å bli ødelagt av Panamasyken.  Panamasyken forårsakes av den illsinte soppen Fusarium oxysporum f. sp. Cubense, eller Foc blant venner. Får Foc feste er den ekstremt ødeleggende, og nå er den i ferd med å spre seg.

Industrien som produserer bananene som vi kjøper i butikken baseres på monokulturer, det vil si at det så og si er en eneste kultivar av bananer som blir dyrket. I første del av forrige århundre var det Gros Michel-kultivaren som gjaldt. Den var visstnok en konge blant bananer, men dessverre følsom for Foc, og ble derfor byttet ut med den litt kjipere Cavendish-kultivaren på 50-tallet. Cavendish-bananene, som er så godt som enerådende nå, var nemlig resistent mot Foc. Men nå har vi fått en ny variant av Foc, Foc Tropical Race 4 (Foc-TR4), og mot denne luringen er Cavendish-bananene forsvarsløse. Foc-TR4 ble ført påvist i Asia på 90-tallet, og har til nå begrenset seg til Taiwan, Indonesia, Malaysia, Filippinene, Kina and Nord-Australia. Men i oktober i fjor ble det rapportert om et utbrudd i Jordan og i november ble også Mosambik føyd til lista. Og hvis soppen sprer seg til Sør-Amerika og Karibien, som står for 80 % av verdens bananeksport, ser det mørkt ut for Cavendish-bananene. Bananapokalypse!

(Foto: Wikipedia)

Jeg har unnlatt å fortelle avkommet at Veterinærinstituttet nok ikke kommer til å  forske på Foc-TR4. Men Foc er altså en spesialform av mykoklanens gamle kjenning Fusarium oxysporum, som vi absolutt holder øye med. Den forårsaker sykdom på både planter og dyr.  På dyr og mennesker er det vanligst med overflatiske infeksjoner: keratitter (øyeinfeksjoner) og infeksjon av hud, negler og klør. F. oxysporum gir sykdom på en lang rekke planter og produserer dessuten soppgiftene enniatiner og moniliformin. Og når det gjelder enniatiner snakker vi! Da er Veterinærinstituttet så absolutt på banen. I oktober i fjor forsvarte Lada Ivanova, som arbeider ved Veterinærinstituttet, sin avhandling: “Enniatins from Fusarium fungi. Their biological activities and biotransformation in a food and feed safety perspective”. Blant hennes viktige funn var at enniatiner var mindre giftige enn først antatt. Dette er viktig kunnskap!

(Foto: Ida Skaar)

Nå lurer jeg veldig på hva jeg skal svare når én av de tre håpefulle før eller etter trening stapper i seg en banan fullpakket med kalium, fiber, næringsstoffer og antioksidanter og spør meg hvordan det går med bananforskningen. Kanskje jeg kan beholde godviljen litt lenger hvis jeg sier at vi er på ballen når det gjelder Fusarium oxysporum, og så kan jeg muligens mumle litt stille at kampen Cavendish mot Foc-TR4 spilles på nabobanen. Jeg prøver det.

 

 

Powered by Labrador CMS