Hvem skjøt? På sporet av eggsporene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En mykologisk påskekrim

(Foto: Shutterstock ©)

Arkivbilde av den drepte nematoden.

Av Ida Skaar, Veterinærinstituttet.

En liten nematode ble i forrige uke funnet skutt og drept på den mest bestialske måte, og Mykoklanen har blitt tilkalt for å oppklare saken. Det er sikret spor på stedet og rettspatologiske og ballistiske undersøkelser er i gang. Våre mistanker går i retning av medlemmer i periferien av den beryktede Oomycet-banden, eller eggsporesoppene som de også kalles. Det er tid for påskekrim.  

Samtaler med vitner på stedet forteller oss at nematoden beitet fredelig på bakterier i det fine vårværet da hun uten forvarsel plutselig ble truffet av et prosjektil, antagelig skrått nedenfra. Hun vred seg rundt sin egen akse og ble liggende gjennomhullet av store skuddsår. Hun levde en kort tid, men livet stod dessverre ikke til å redde. Dette er bekreftet av opptak fra overvåkningskameraer på stedet. Prosjektilet viste seg å se ut som en harpun. Selv om åstedet raskt ble sikret ser det ut til at det hele tiden har vært aktivitet der. Basert på resultater av både teknisk og taktisk etterforskning har andre grupper i Oomycet-banden blitt kontaktet, bl.a. den fryktede Saprolegnia-gjengen.

Saprolegnia har en hårete rykte og opptrer gjerne i store gjenger som kan angripe uskyldige ofre. Men Saprolegnia-gjengen stiller seg uforstående til mistankene og de er foreløpig ikke siktet. De påberoper seg dessuten alibi. De påstår nemlig at de var på fisketur da drapet skjedde.

Aphanomyces-klikken kan også være en pest og en plage. Men på spørsmål om hvor de var da drapet ble begått svarer de at de var på krepselag. Yeah right! Krepselag i april er en syltynn forklaring, og vi lar oss på ingen måte overbevise.

(Foto: Electronmikroskopibilde av løpet av en ladet Haptoglossa pistolcelle med harpun. Med tillatelse fra Dr. E. Jane Robb ©, University of Guelph Guelph, Canada.)

Men så kommer det inn et interessant tips. Anonyme kilder leder nemlig oppmerksomheten mot Haptoglossa-gutta, nokså nære slektninger av Saprolegnia. Vi har kontaktet eksperter i utlandet og de kan fortelle at en av oomycet-bandens medlemmer og våpendragere Haptoglossa mirabilis produserer sine egne pistolceller, en våpenvariant som kan stemme med hva vitner har observert på åstedet.
Eksperten vet å fortelle at pistolcellene er små, bare ca 15 μ (15/1000 mm) lange, svært komplekse og sofistikerte drapsvåpen. Pistolcellene er superraske og aktiveres av berøring. Pistolcellens skjefte limes fast til underlaget med slim, i en vinkel på omtrent 30 grader på underlaget; nærmest usynlige og perfekt innrettet mot nematoder og hjuldyr (den lokale MC-banden?) som beiter bakterier i nærheten av pistolcellen. Det har blitt observert at når en nematode kommer i kontakt med en pistolcelle blir et harpunformet prosjektil, et infeksiøst sporidium, skutt ut i høy hastighet og på brøkdelen av et sekund skytes harpunen, inn i offeret. Harpunens hode er laminert, hvilket betyr at det komprimeres, og når det treffer offeret lages et hull og harpunens hode ekspanderer.

På bakgrunn av denne informasjonen gjennomfører vi en rettspatologisk undersøkelse og vi finner et lite sår i av nematodens kropp, som kan passe med den sprøyten som Haptoglossa benytter for å avsette sitt sporidium. Detaljerte mikroskopiske undersøkelser viser store mengder zoosporer i nematodens kropp, og disse kan godt stamme fra sporidien. Det påvises også flere exit-rør hvor zoosporer er på vei ut fra den døde kroppen. De indre deler av nematoden er dessuten helt oppløst, sannsynligvis om en følge av formering av zoosporer. Flesteparten av zoosporene synes imidlertid å ha forlatt offeret og kan være i ferd med å encystere og etterhvert lage nye pistolceller.

(Foto: Ida Skaar)

Så funnene peker utvilsomt mot Haptoglossa og vi finner at Saprolegniaenes alibi var vanntett, bokstavelig talt. De var på fisketur. Saprolegnia er blant Mykoklanens aller nærmeste kjenninger og forårsaker infeksjoner først og fremst på fisk og fiskeegg, og gidder ikke på noen måte å befatte seg med rundorm eller hjuldyr.
Og Aphanomyces astaci, også gamle kjenninger, forårsaker krepsepest og viste seg å planlegge nye framstøt mot edelkrepsen. Mykoklanen har dem i kikkerten. Verstingene i denne klikken heter invadans, og står bak massedødelighet på fisk, men de har så langt ikke vist seg her i landetmen vi følger med dem også. Det fellende beviset i saken kom da de ballistiske undersøkelsene med all tydelighet slo fast at det her var skutt med prosjektiler som Haptoglossa hadde produsert.

Vi anser saken som løst, men vi vet også at det kommer til å skje igjen. I dette riket er rehabilitering av gjerningspersonen nytteløst.

Powered by Labrador CMS