Muggent orakel

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens 2013 fortsatt er nytt er det mange av oss som lurer på hva året vil bringe. Dersom man lurer veldig er det nok av annonser i avisene som tilbyr tjenester innen spådomskunst av ymse slag. Tyromanti, eller spådom i muggen ost, er imidlertid grovt underrepresentert. Kanskje dette kan være et nytt forretningsområde for Mykoklanen?

Ordet kommer fra gresk türos som betyr ost og manteia som betyr spådom. Tyromanti kan visstnok klargjøre så vel fortid som nåtid og framtid ved å fortolke tegn i osten. På grunnlag av blant annet ostens form og struktur og hvordan muggen vokste kunne man forutsi hvordan det ville gå med både kjærligheten og økonomien eller til og med varsle død. Nå har vel ikke metoden vært veldig utbredt siden middelalderen, men assosiasjonen går fort til bestemors lyseblå kjøkken der spådom i kaffegrut var et vanlig innslag.

Det var ulike metoder som ble benyttet. Den som ligner mest på kaffegrutmetoden gikk på å fortolke mønsteret som ble dannet når kaseinet koagulerte under osteproduksjonen. En annen metode gikk på å skrive mulige svar på et spørsmål på ostestykker som så ble plassert i en kasse med ei sulten mus. Det ostestykket som først ble spist, inneholdt garantert det rette svaret.

Den kuleste og muligens helt sikkert kanskje den sikreste var selvsagt den som involverte mugg. Den var bl.a. populær blant gifteklar ungdom på landsbygda som brukte denne retningen innenfor tyromantien til å få vite navnet på sin fremtidige ektemake. De skar til stykker av ost og skrev navnet på de aktuelle kandidatene på ostebitene. Det navnet som det først vokste mugg på ble ansett som den ideelle kjæresten. Selv om dette er konseptuelt kult, tenderer jeg nok til å holde en knapp på sju ulike markblomster under hodeputa midtsommernatten.

Det er likevel mulig at vi blir nødt til å prøve ut metoden på mer generelt grunnlag. Jeg ser ingen grunn til at den ikke skulle fungere like bra på andre typer spørsmål. Siden metoden har ligget nede i noen hundre år må vi nok prøve ut ulike oster, og det er nærliggende å se om vi finner et orakel i delfiaost. Noen som har eksistensielle spørsmål de ønsker svar på?

(Foto: OsteCompagniet ©)

I denne fantastisk flotte reklamen fra OsteCompagniet kan selv uerfarne tiromantikere forutse gode naturopplevelser.

Powered by Labrador CMS