Spiste Snøhvit mugne epler?
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Ida Skaar, Veterinærinstituttet
Alle kjenner eventyret om Snøhvit som ble forgiftet da hun spiste et eple. Kanskje det var soppgifter hun fikk i seg? Kanskje den onde dronningen i farten hadde rasket med seg en muggen nedfallsfrukt da hun i raseri stormet gjennom slottshagen for å finne den som var aller vakrest i landet der?
Det er nemlig litt av hvert som kan vokse på epler. To av de vanligste muggsoppene er Penicillium expansum og Penicillium crustosum. Den første produserer bl.a. et giftstoff som heter patulin, den andre lager penitremer. Patulin er muligens kreftframkallende og er ikke forbundet med akutte effekter, så det var neppe patulin Snøhvit spiste. Penitremer har derimot akutte effekter så det holder. Med Angel Moldes, Thomas Rundberget, Alistair Wilkins og Gunnar Sundstøl Eriksen i spissen har Veterinærinstituttet i samarbeid med bl.a. Universitet i Oslo gjennom flere år nå bedrevet banebrytende forskning på penitremenes kjemi og toksikologi. Blant annet har vi vist at penitremer kan krysse blod/hjerne-barriæren, noe vi tidligere ikke trodde var mulig pga penitremets struktur.
Og vi møter Penicillium crustosum og penitremene i diagnostikken også, til og med eplespisende hunder. For et par år siden fikk vi via klinikken på Norges veterinærhøgskole inn prøver fra to hunder som hadde blitt akutt syke med én dags mellomrom etter å ha spist temmelig råtten nedfallsfrukt i en park. Begge kastet opp og hadde kramper og den ene klarte ikke å gå. Både i oppkastet og i eplene de hadde spist fant vi vanvittige mengder P. crustosum og penitremer. Men i filmen om Snøhvit kunne de jo ikke vise at Snøhvit begynte å spy og knekke sammen med krampeanfall, det skulle tatt seg ut. Så på filmen siger hun i stedet pyntelig sammen og får hvilt seg litt i en godt ventilert glasskiste. Syke hunder får krampestillende behandling slik at de også får en pause. Avhengig av mengden toksiner hundene har fått i seg kan de bli friske etter noen dagers hvile, eventuelt i anestesert tilstand. Andre hunder får hjerneskader og har fremdeles balanseproblemer etter flere år, mens i de verste tilfellene ender det med at hunden dør eller blir avlivet. Hvis du har lyst til å vite mer om dette, har vi publisert en artikkel i Medical Mycology om temaet med beskrivelser av sju penitremforgiftede hunder.
Det slår meg at Snøhvit studerer eplet sitt veldig nøye. Kanskje det faktisk er mugg på den siden av eplet vi ikke ser, men siden Snøhvit er så vennlig og høflig vil hun ikke såre den snille, gamle damen, men spiser eplet åkke som? Moralen er: Snøhvit var lur da hun inspiserte eplet, men hun skulle jo ikke spist det!! Klart du skal spise nedfallsfrukt, men ikke muggen nedfallsfrukt, og det bør du tenke på før du spiser, safter eller sylter dem.