Svarte fløyelsmøbler

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Cladosporium både her og der.... (Foto: Ida Skaar, Mykoklanen)


Ida Skaar, Veterinærinstituttet

Tiåringen er både raus og overbærende i forhold til sin mors mange påfunn, men nå syntes han jeg hadde gått for langt. Han sa at det var greit at jeg syntes det var moro med mugg, men mugne møbler var å dra det for langt: ”Har du tenkt å fylle huset med mugne møbler, eller? Det er sykt ekkelt!”

Da jeg fikk de sykt ekle stolene i skue var jeg tilbøyelig til å være enig med ham. Fire fjonge kurvstoler hadde i løpet av en nokså begrenset mellomlagringsperiode ute, men under tak, fått en svart fløyelsfinish. Jeg kunne forsikre sønnen min om at dette ikke var et hemmelig prosjekt jeg holdt på med, men at jeg hadde vært litt sløv og at det bare var en helt naturlig effekt av den over middels våte seinsommeren.

Grusomt ergerlig selvsag, men når jeg fikk sett enda litt nærmere på stolene våknet den mykofile nerden i meg. Den første tanken var at stolene var jo litt stilige også. Kurvstoler dekket av svart fløyel er i det minste uvanlig. På MoMA i New York står det et  lite, men fascinerende, surrealistisk objekt laget av Meret Oppenheim i 1936. Det er en pelskledd skje plassert ved siden av en ditto tekopp på en skål. Et helt hverdagslig tablå med et helt uventet og hårete moment. Ikke at mine stoler kan måle seg med Oppenheims tekopp, men assosiasjonen var der. Selv om sønnen min ikke var helt på nett med meg der, var han så absolutt på banen når vi gikk mer konkret til verks. Siden vi er så heldige å ha mikroskop hjemme lagde poden og jeg et enkelt tapepreparat for å finne ut hva som vokste på stolene (selv om jeg hadde mine mistanker). Og det var selvsagt en Cladosporium.

(Foto: Ida Skaar)

Cladosporium er den absolutt vanligste svartmuggen og finnes over alt, både inne og i uteluft. I utelufta finnes den i rikelige mengder, mens inne ser vi den mest i fuktige miljøer, for eksempel i dårlig ventilerte bad. I store doser og over tid kan Cladosporium i innemiljø gi problemer både med allergi og kanskje utvikling av astma og muligens svekket immunforsvar. Så stilig eller ei, møbler dekket med Cladosporium er neppe noen god idé. Men siden jeg ikke er villig til å gi meg helt uten kamp, er det som ikke var et prosjekt blitt et prosjekt: Skaar vs Cladosporium.

Her skal det nemlig lages eineavkok! Einer har nemlig vært brukt som desinfeksjonsmiddel i flere tusen år. Noen av stoffene i den eteriske oljen av einer skal virke antiseptisk og einelåg har derfor vært brukt i evigheter til vask av melkebøtter og kopper og kar som hadde vært brukt til lett bedervelig mat. Og til å bli kvitt mugg. Einelåg har fra gammelt av vært brukt mot soppinfeksjoner i veterinærmedisinen. I følge folkloren skal friske einekvister ha en nærmest magisk effekt mot mugg i inneklima. Nå er nok inneklimaet hos oss helt utmerket, men det er likevel mulig at jeg for sikkerhets skyld skal ta inn en kvast, og kanskje også lure en ørliten kvist inn på kjølerommet eller i oppvaskmaskinen. Men på sopplaben tar jeg ikke sjansen på så mye som et einebær. Det er helt sikkert!
 

Powered by Labrador CMS