Humler på Nett – nektar for folket

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tekst: Frode Ødegaard

Humler på nett - Artsdatabanken (Foto: Humler på nett - Artsdatabanken)

Det er med sann glede vi har sett at humlene nå har inntatt Norge på en måte vi aldri før kunne drømme om. Humlene har inntatt vår bevissthet. Med økt interesse og oppmerksomhet, strømmer det også på med ønsker om lett tilgjengelige og gode løsninger for å dekke det humleelskende folkets umettelige kunnskapsbehov. Vi håper nå at lanseringen av «Humler på nett» blir nektar for folket.

 

Humlerevolusjonen

Interessen for bier og humler og andre pollinerende insekter har eksplodert både i Norge og internasjonalt de siste årene ettersom man har innsett hvor viktige våre flyvende hjelperne er for verdens matvareproduksjon. I Norge har spesielt interessen for humler nådd uante høyder. Ikke så rart siden dette er dyr som alle har et forhold til, og som har et uvanlig rikt mangfold fra sør til nord og fra kyst til høyfjell på våre breddegrader.

Humlerevolusjonen har faktisk medført en forskjell. Forskere og humlekjennere har kommet på banen og produsert humlestoff i form av bøker, hefter, nettsider, foredrag og avisartikler på løpende bånd. Humler registreres som aldri før over hele landet, by og land hand i hand, og kunnskapen om humlenes utbredelse og status øker i takt. Humlebølgen har også nådd til topps i det politiske system både gjennom kampanjer for summende hager og heftig debatt om importerte humler. Selv markedskreftene er på humlenes side. Humlevennlige planter, har nå blitt bestselgere på gartneriene.

Nye humlesider

Trenger vi da enda mer humlestoff? Selvfølgelig gjør vi det: mye vil ha mer og gjerne enda bedre.  NINA presenterer nå gjennom Artsdatabankens løsning «Arter på Nett» alle de 35 norske humleartene i bilder og tekst på en helt ny plattform. Gjennom avansert fototeknikk er alle dronninger og hanner fotografert i helfigur slik at detaljer kommer fram på en ulik måte. I tillegg presenteres detaljerte foto av kroppsdeler som er avgjørende for artsbestemmelse. Nå han du skille lapphumle fra berghumle og alpehumle fra polarhumle gjennom bilder at strukturer som aldri før er vist. Gode karakterer for å skille de vanskelige artsparene enghumle-gresshumle og trehumle-barskogshumle har også lenge vært etterlengtet. Og har du noen gang sett bilder av de tre flotte underartene av åkerhumle som finnes i Norge?

Viste du at humlenes hannlige genitalier er alle unike og de fremstår som kostbare kunstskulpturer med sine kompliserte strukturer i polert kutikula? Sniktitt på alle sammen i “Humler på Nett”. Alle artene har også tekster som krydres med bilder av humler i naturen, og som beskriver utseende, levevis, utbredelse og forvekslingsarter på en levende måte. Det er enkelt å navigere mellom de ulike arter og lett og finne de avgjørende karakterene får å sette navn på humla som flyr innom hagen eller som er med på fjellturen.

Arter på Nett er et heldigitalt verktøy og stadig i utvikling. Det vil derfor fylles på med nytt stoff etter behov og ønske. En ny og revidert digital humlenøkkel er også under arbeid og vil linkes opp til sidene. Kom derfor gjerne med kommentarer og forslag til hvordan vi kan jobbe mot de perfekte humlesidene.

Gå til Humler på Nett (Artsdatabanken)

Les mer om insekter på bloggen til Frode - beetlebee.me

 

Powered by Labrador CMS