Gravingen er i gang
Dag 3 og frokosten er allerede inntatt. Noen har tilberedt dehydrert havregrøt, andre sverger til Bixit-kjeks med syltetøy.
Av Aubrey Jane Roberts og Victoria Engelschiøn Nash
Den første kvelden gikk med til å sette opp leiren, feste telt med stein og pumpe vann. I går begynte vi på de to første utgravningene. Stemningen er høy og det er godt vær, dette lover bra for årets ekspedisjon.
Vi er «Øglegraverne», en gruppe med forskere, studenter og frivillige som tilbringer somrene våre med å grave ut fossiler av utdødde havøgler på Svalbard. Gruppa er ledet av professor Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo. I år er vår tiende feltsesong på Svalbard, i et område 30 kilometer fra Longyearbyen.
I fjor dro Øglegraverne til Flowerdalen, en vakker og grønn dal i Isfjorden. Her håpet vi å finne igjen fire gamle «beinlag» beskrevet av oppdagere på 1800-tallet. Et beinlag er et lag i bergarten der man finner unormalt mange knokler i forhold til steinen over og under.
Det lyktes oss å finne igjen alle disse fire i 2014, og tilsammen sanket vi rundt 400 kg overflatemateriale: bein, tenner og skjell. I år er vi nå tilbake for å grave videre inn i disse lagene.
Hva ser vi etter?
Vi reiser tilbake 250–235 millioner år siden, til en periode i jordas historie kalt trias. Der finner vi mange sære øgler i mange størrelser og former som man ikke finner igjen siden. Her er opprinnelsen til de store gruppene med marine reptiler som fiskeøgler og svaneøgler. Rett før denne perioden startet var det en masseutryddelse som tok knekken på mer enn 90 prosent av alle arter.
Ledige habitater og nisjer åpnet seg for de overlevende dyregruppene. Vi vet svært lite om denne utviklingen hos havøglene, særlig i Arktis. Derfor er vi på jakt etter disse urformene for å finne flere brikker til puslespillet om livets utvikling. Med disse kan vi kanskje forstå mer om gjenopprettelsen av dyrelivet i havet etter masseutryddelser.
Så hvem er vi? Gruppa er en flerfoldig gjeng. Øyvind, Lena, Bjørn og Stig er øglegraverveteraner, med felterfaring som strekker seg tilbake til 2004. Av ferskinger har vi Christina, Achim og Ole Frederik – for dem er dette deres aller første øgleutgraving i Arktis. Botaniker Charlotte har vært med gruppa på tur før, i 2011, og er denne gangen med for å ta flere arktiske planteprøver. Resten av oss har vært med tidligere, noen over flere år, og jobber fulltid med prosjektet.
Det er knyttet stor spenning til årets ekspedisjon, ikke minst fordi fjorårets var en stor suksess når det gjaldt å lokalisere mulige utgravningssterder. Nå gjelder det å se om de lever opp til forventningene.
Deltakerliste:
Jørn Hurum (leder) - professor i vertebratpaleontologi ved Naturhistorisk museum
Achim Reisdorf (vitenskapelig ansatt) – forsker i taphonomi fra Basel Univerity i Sveits og Naturhistorisk museum i Bern
Charlotte Sletten Bjorå – Førsteamanuensis i botanikk ved Naturhistorisk museum
Lene Liebe Delsett – Stipendiat i vertebratpaleontologi ved Naturhistorisk museum
Aubrey Jane Roberts – Stipendiat i vertebratpaleontologi ved Universitetet i Southampton (UK) i samarbeid med Naturhistorisk museum
Victoria Engelschiøn Nash – Masterstudent i vertebratpaleontologi ved NTNU i samarbeid med Naturhistorisk museum
Ole Frederik Roaldset - Masterstudent i vertebratpaleontologi ved Naturhistorisk museum
Christina Ekeheien - Masterstudent i vertebratpaleontologi ved Naturhistorisk museum
Inghild Økland - Masterstudent i vertebratpaleontologi ved Naturhistorisk museum
Bjørn Lund – Forskingstekniker ved Naturhistorisk museum
Øyvind Enger – Frivillig
Stig Larsen – Frivillig
Lena Kristiansen - Frivillig