Blant øgler og haier på Svalbard – igjen..

Et 360 bilde av inni matteltet med hele gruppen. (Foto: Jørn Hurum)

Vertebratpaleontolog Jørn Hurum er på jakt igjen med teamet sitt i Flowerdalen på Svalbard for å finne fossile øgler. Vi er her i to uker, for å finne utdødde dyr som levde over 247 millioner år siden.  

Av Aubrey J Roberts

Gruppa er på Svalbard; den norske øygruppa som befinner deg 76-82 grader nord. Dette er det tredje året vi er I Flowerdalen. For oss er det ingen dusj, real turmat og skiftende vær i to uker med feltarbeid. Men hvorfor vil vi utsette oss for dette? Det har vi gode grunner til: Svalbard er et fantastisk sted for fossiler! Vi er på jakt i bergarter fra trias perioden (~252-200 millioner år siden) for marine øgler og andre dyr som levde sammen med dem. Fossilene vi fokuserer på i år er fiskeøgler;  delfin-lignende reptiler i alle størrelser. Vi kan finne mixosaurer som er 1-3 m lange, eller shastasaurer som kan komme over 20 m! Så vi må være forberedt på både store og små utgravninger.

Alle gode ting kommer i flere sesonger, og dette er gruppens 11 sesong på Svalbard. Det er også 11 medlemmer i år; en blandning av professorer, frivillige og studenter. Kanskje 11 er lykketallet vårt i år? Alle bor I telt, og utstyret må tåle alle forhold. Med ingen trær og lite vegetasjon er Svalbard et vindblåst sted. For det om vi er her på høysommeren, må vi også være forberedt på snø. Vi har vært heldige de siste to årene, men vi har flere ganger våknet opp til et vinterlandskap i august tidligere år.

Aubrey og Tanja søker ly I en grop for å komme unna vinden. (Foto: Jørn Hurum)

De første dagene har været  vært fint, men det er del vind. Når vi satte opp teltene, brukte vi steiner for å forankre teltene våre. Vi har også innstallert snublebluss rundt leiren, som fungere som varsling om det kommer en nysgjerrig isbjørn når vi sover. En kort tur fra leiren har Øyvind og Stig laget utedoen vår, som består av paller, dosete og et svært hull. Dorifle har vi også, som fungerer som isbjørnbeskyttelse når man er der alene, og som opptatt/ledig skilt.

Foto 3: Utedoen er et godt sted å ha litt alene-tid. (Foto: Aubrey J Roberts)

Dag 2 dro hele gruppa på en 14 timers tur til nabodalen (Ledalen), slik at geologene kunne logge (måle og tolke) de triassiske bergartene. Vi må ha god kontroll over lagrekken, slik at vi vet hvor vi skal lete etter fossiler, og hvor gamle de er. Teamet brukte klatreutstyr, slik at geologene kunne trygt komme seg opp og ned fjellsiden. I mellomtiden knuste resten av gruppa konkresjoner (harde steinknoller), som ofte har flotte fossiler inni. Det føles litt som julaften for oss paleontologer, konkresjonene er som pakker med overaskelser inni. Vi har så langt funnet flere flotte ammonoideer (blekksprut som lever I sneglehus-lignende skjell) og en skalle fra en marin amfibie. Det er ikke verst for den første hele feltdagen i år, hva finner vi i dag?

Geologene samler prøver og måler lagrekken, imens Aubrey og Stig (venstre) samler konkresjoner. (Foto: Jørn Hurum)

 

Powered by Labrador CMS