Ikke bare en trussel: Hvordan kan vi bruke teknologien til vår fordel?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Av Marianne T. S. Holter, PhD-student ved SERAF

Mange synes de voldsomme (informasjons-)teknologiske fremskrittene vi ser i vår tid er skremmende. Mens noen frykter at kunstig intelligens skal true menneskehetens eksistens er en annen og  mer lokal bekymring at teknologi skal gjøre oss overflødige som arbeidstakere. Teknologiens skyggesider skal tas på alvor. Men dette innlegget handler om teknologiens solside: om hvordan teknologi kan gjøre livene våre bedre.

Én måte å bruke teknologien på er å lage programmer som kan hjelpe mennesker der andre mennesker ikke strekker til – slik vi har gjort med røykesluttprogrammet Endre som vi har utviklet her ved SERAF. Hvis du vil slutte å røyke, skal det godt gjøres å finne en psykolog som kan hjelpe deg med det – andre, mer presserende problemer prioriteres over røykeslutt. Nå som Røyketelefonen er lagt ned, kan du heller ikke ringe dit for veiledning. Du er, med andre ord, overlatt til deg selv. Men ikke helt.

Endre er laget som en «robotpsykolog», som etterlikner hvordan en røykesluttveileder tar opp en rekke gjennomtenkte tema, stiller deg spørsmål, og tilpasser seg dine svar. På den måten kan et program fylle inn der psykologer og Røyketelefonen ikke lenger strekker til, og hjelpe og veilede i røykeslutten (du kan lese mer om Endre på denne nettsiden eller lese artikkelen vår om programmet, og hvis du vil prøve å slutte å røyke med Endre kan du melde deg på studien vår her).

Så teknologien kan hjelpe oss der mennesker ikke strekker til. Men teknologien kan også gi oss noe å samhandle med som ikke er menneskelig, og dermed støtte oss på et annet vis enn mennesker kan. I doktorgraden min studerer jeg hvordan folk opplever og bruker Endre i røykeslutten sin. Ett av hovedfunnene mine er at for mange er det en befrielse at Endre ikke er et menneske. Mange opplever det å røyke i 2017 som så skambelagt, som noe veldig mange andre mennesker skal mene noe om. Det gjør det vanskelig å be om eller å ta imot hjelp fra andre mennesker for å slutte. Hva hvis jeg ikke klarer det? Hva vil denne personen tenke om meg da?

Da blir fordelen med Endre tydeligere. Endre er et program – Endre tenker ingenting om deg. Endre er noen du kan late som at er et menneske – akkurat i de minuttene du «snakker» med programmet – og så vet du at det ikke egentlig er noen på den andre «enden» av telefonen eller pc’en din. På denne måten kan teknologi gi oss et fristed hvor vi kan utøve vår menneskelighet – uten en menneskelig motpart.

Teknologien er full av slike muligheter, med potensiale for å utfylle og utvide hva det vil si å være menneske. Videre forskning vil øke forståelsen vår av hvordan teknologien oppleves og brukes, og vil kunne gjøre det lettere for oss å utnytte dens fulle potensiale – til glede for menneskeheten.

Powered by Labrador CMS