Kunne en nesespray ha reddet Prince?

Foto: Wikimedia.com

Av Ayna Johansen, Psykolog og forsker ved SERAF

Da artisten Prince døde av en fentanyloverdose i 2016 kom det som en overraskelse på mange. Hendelsen vekket mye oppmerksomhet i Norge hvor han har en stor tilhengerskare.

Det var visstnok ingen, selv ikke Princes nærmeste, som visste at han var avhengig av opioider. Ingen leger foreskrev ham medisiner og han framsto som opptatt av å leve en sunn og ren livsstil.

Da han døde ble utallige pilleesker merket med det vanlige og ufarlige smertestillende preparatet “Aleve” (naproxen) funnet i hans hjem. Eskene var imidlertid fylt med det potente og ulovlig produserte preparatet fentanyl, et syntetisk opioid 50 ganger så sterkt som heroin. Fordi fentanyl er svært potent, skal det kun en liten økning i inntatt mengde, før det oppstår en betydelig økning i overdoserisikoen (se illustrasjonsbilde nedenfor).

Princes dødsfall gir oppmerksomhet til et voksende problem der personer som reddes av en overdose snart tar en ny overdose. Det er uklart om artisten selv visste hva han hadde tatt av medisiner.

Epidemi

Opioidepidemien i USA tar livet av flere mennesker i dag enn HIV-epidemien på sitt største. Mange har blitt opioidavhengige etter smertebehandling.

Pasientene har gått over til å bruke heroin når resepten er tom. I det siste har flere begynt å bruke fentanyl, og det utvikles stadig nye og potente fentanyler som selges på det illegale markedet. I Norge har det blitt påvist carfentayl i forbindelse med dødsfall, som er 5000 ganger sterkere enn heroin.

En nesespray kunne stanset overdosen

Det første tegnet på at noe var galt med Prince kom bare seks dager før han døde. Ombord på hans private jet hvor han var ledsaget av sin uvitende kjæreste, tok han en pille inneholdende opioider. Sittende tvers overfor Prince i flysetet så kjæresten ham miste bevisstheten. Flyet måtte foreta en nødlanding slik at Prince fikk medisinsk hjelp. Det er uklart om fentanyl ble påvist i denne første overdosen. Seks dager senere ble Prince funnet død i sitt hjem i Paisley Park i Minnesota.

Personen som fant Prince var en utsendt fra et behandllingsteam som hadde med seg en oppstartsdose av Subuxone. Dette legemiddelet baseres på buprenorfin og naloxon og brukes i substitusjonsbehandling ved opioidavhengighet. Stoffet skulle erstatte Princes farlige bruk av illegale opioider.

Hadde Prince fått en dose nalokson like etter overdosen kunne han fortsatt vært i live. Nalokson fortrenger effektivt opioider fra opioidreseptorene, og reverserer euforien og pusteproblemene som oppstår under overdosen.

Gjennom bruk av nalokson til kameratredning kan man redusere antall overdosedødsfall. Mange overdoser skjer når andre mennesker er tilstede, og det betyr at overdoser kan reverseres ved bruk av riktig medisin. Nalokson er tilgjengelig i Norge i form av en nesespray som er lett å administrere og som SERAF har god erfaring med å distribuere gjennom gatenære tiltak.

Nalokson nesespray. Foto: SERAF

Avhengig av opioider etter hofteoperasjon

I tillegg til å sette fokus på overdoser peker Princes historie på risikoen ved å behandle smerter med opioider.

Prince var en liveartist av de sjeldne. På scenen oppviste han et show og en virtuositet i samme liga som James Brown og Jimi Hendrix. Han var også en fremragende danser og artist. Han var i sitt ess når han formidlet musikken på sine egne premisser. Prince kunne ofte bli sett hoppende ned av meterhøye høyttalere med sin signatur, de høyhælte skoene.

Men et langt liv som danser og artist på scenen - kom med en pris. Han sies å ha blitt avhengig av oxykodon, et potent smertestillende legemiddel som resultat av en operasjon for en, eller begge hoftene. I likhet med mange mennesker holdt han misbruket godt skjult.

Skjult, potent og til foreldres advarsel

Prince vokste opp i brytningen mellom det liberale jazzmiljøet på 60-tallet og en streng religiøs oppdragelse. Hans far er beskrevet som selvopptatt og misunnelig på hans musikalske evner. Som konsekvens overså derfor også moren disse evnene. Oppvekstvilkårene ble grunnlaget for Princes kunstneriske uttrykk.

Hans fortellerstil er typisk for kunstnere som bruker visjon og indre intuisjon til å gjenskape sine sanseinntrykk. Han sprengte grenser og nektet å bli satt i bås. Han var periodevis aktiv misjonær, og tekstene spenner mellom det grenseløse og dypt religiøse. Hans provoserende tekst til Darling Nikki på albumet Purple Rain i 1984 fikk Amerikanske myndigheter til å starte merking av musikkalbum til "Foreldres advarsel".

Allikevel vet vi lite om Prince sitt privatliv. Mens han på scenen ble stadig mer dramatisk, fargerik og utrolig, forble han i det virkelige livet isolert og ensom. Han var sjenert og reservert, gjorde sjeldent intervjuer og ville la musikken snakke for seg. Etter hans død er det funnet store mengder upublisert materiale Prince selv mente ikke holdt mål.

Kombinasjonen med tillit til få, skam over sin opioidavhengighet, og at personer i hans omgivelser manglet kunnskap om de svært potente opioidene Prince hadde i sin besittelse, var alle bidragende i hans tragiske dødsfall.

Involver deg

Norge har sett flere fentanyloverdoser i det siste. Ambulansetjenesten i Stavangerområdet slo alarm tidligere i år etter dødsfall, og totalt i 2017 har det vært 4 dødsfall i Norge hvor det er kjent at fentanyler har vært involvert. Det gjøres imidlertid ikke systematiske analyser hvor man leter etter fentanyler, det kan dermed være betydelige mørketall.

SERAF ønsker at flere får opplæring i bruk av nalokson nesespray for å gi kameratredning. Dette øker også kunnskapen i befolkningen forøvrig om å forhindre overdoser. For mer informasjon eller opplæring i nalokson kameratredning gå til stoppoverdoser.no og se vår YouTube video for demonstrasjon av sprayen.

Det er også viktig med økt kunnskap om hvordan vi kan unngå å gjøre pasienter opioidavhengige som konsekvens av smertebehandling. SERAF jobber i samarbeid med forskere fra Oslo Universitetssykehus og Folkehelseinstituttet med å undersøke forekomst og årsaker til utvikling av opioidavhengighet ved bruk av opioider etter traumerelaterte kirurgiske inngrep.

 

 

Powered by Labrador CMS