30+

Hvor er Arbeidstilsynet for de av oss som er på ferie? Jeg mener, her stiller jeg på hytta med sement og trillebår, og så blir det mer enn 30 varmegrader! Puh … ESA og klimadebatten blekner i forhold. 

 

Det kanadiske Arktis, Jan Mayen og Skandinavia - der er sommervarmen 25. juli. Kaldt nord i Alaska og ved Ural. (Foto: (University of Maine))

 

Men juli-varmen her hjemme bringer oss raskt over til et spørsmål som jeg stilte tidligere i år: Vil 2014 bli det varmeste året som er målt her i Norge? 2011 er så langt det varmeste året som er registrert i Norge, 1,8 grader over normalen (1961-1990) på landsbasis og årsbasis. Etter at halve året er unnagjort, så leder 2014 klart på 2011. Og den ledelsen øker nå i juli måned, der 2011 “bare” noterte 1,2 grader over normalen. Årets juli-måned ender nok nærmere 3 grader over normalen i Norge, og øker dermed ledelsen.

De tre varmeste juli-månedene så langt i Norge, er forresten 1937, 1941 og 1925, i følge yr.no. Det er en stund siden, faktisk. 

 

Hvilken normal for Grønlandisen?

Satellittene måler hver dag hvor på Grønlands iskappe det foregår smelting. Men hva skal man sammenlikne med? Ute på nettet nå, så ligger den samme kurven presentert mot to forskjellige “normaler”: 

Her er først kurven fra amerikanske NSIDC. Den ser jo ganske alvorlig ut, sammenliknet med gjennomsnittet for perioden 1981- 2010: 

 

Prosentvis andel av Grønlandsisen hvor smelting pågår, her plottet relativt til gjennomsnittet for 1981 - 2010. (Foto: (NSIDC / T. Mote, Univ Georgia))

 

Men her er den samme kurven hos danske DMI. Men de har nok brukt en litt annen algoritme, samt gjenomsnittet for årene 1990 - 2011. Og vips, så ser smeltesesongen 2014 ganske normal ut: 

 

Prosentvis andel av Grønlandsisen hvor smelting pågår. Her plottet mot gjennomsnittet for perioden 1990 - 2011. (Foto: (DMI))

 

Konklusjon: Det smelter litt på Grønland i år også. Litt avhengig av hvor mye kalving som foregår fra isbreene der, så vil nok Grønland bidra med ca en halv millimeter til global havnivåstigning i år også.  

 

Sjøis

Jeg er ikke alene om å ha tatt sommerferie denne uken. Sjøisen i Arktis har gjort det samme. Alle planer om noe forsøk på rekord-minimum er - bokstavelig talt - lagt på is i Arktis. Hvis det ikke i stedet er hemmelige planer om en maksimumsrekord for september …

 

Heisan, her skjer det ting! Eller rettere sagt - det skjer nesten ingen ting ... (Foto: (EUMETSAT osisaf.met.no))

 

Og i Antarktis? Der er det mye sjøis for årstiden. Sånn er det bare. 

 

Global temperatur

Fortsatt mangler vi resultatet fra HadCRUT4 for juni. Men grovt sett kan vi vel konkludere at de tre siste månedene (april-mai-juni) har vært det varmeste noen gang ved bakkenivå. Her er plass-sifrene for de tre månedene:

JMA: 1 - 1 - 1

NOAA NCDC: 1 - 1 - 1

NASA GISS: 2 - 1 - 3 

HadCRUT4: 2 - 1 - ? 

 

Jeg tror nok ikke at juli blir like varm, globalt sett, nede ved overflaten, selv om det er veldig varmt her i Norge. Derimot er jeg ganske spent på hva satellittmålingene i nedre troposfære vil gi nå i juli. Vi får se om en uke eller to. 

Det er særlig temperaturen i havoverflaten som drar den globale temperaturen opp nå. Det ser man på denne kurven fra Climate4you:

 

Aldri har NOAA registrert høyere globalt temperaturavvik i havoverflaten enn i juni 2014. (Foto: (NOAA))

 

Ha en fortsatt god sommer. 

 

Powered by Labrador CMS