4-3 og +4,3

Ja, egentlig har jeg ferie, altså. Men det skjer jo så mye! Ikke bare ble det 4-3 på Åråsen fredag kveld, men så kom altså Meteorologisk institutt med den nye juli-temperatur-rekorden for Norge: 4,3 grader over normalen. Det er visstnok en hel grad over den gamle juli-rekorden.

Nå skal det sies at det fins steder i verden som i år har opplevd en juli måned kaldere enn normalt, men de er i midretall. Også juli måned vil nok bli blant de tre varmeste som er registrert globalt, vil jeg tro. 

 

Ny norgesrekord, bokstavelig talt. Slik var temperaturen (avvik fra normalen) i juli. (Foto: (Meteorologisk institutt))

 

http://www.met.no/Klima/Klimastatistikk/Varet_i_Norge/2014/

 

Her er forresten havtemperaturen rundt om i verden 31. juli. Det er særlig på nordlige halvkule det er varmt nå ved månedsskiftet:

 

Temperatur-avvik i havoverflaten 31. juli. Meget varmt i våre farvann, ikke så varmt på den sydlige halvkule. (Foto: (NOAA))

 

ENSO

I Stillehavet er det nå den kalde (oppvellende) fasen av kelvinbølgen som preger bildet. Men denne kurven har neppe tenkt å forbli i det blå resten av året? Den vil nok svinge litt opp igjen med en ny kelvinbølge. Og så får vi se om det setter seg en liten El Ninjo i Stillehavet i oktober/november:

 

Varmesignaturen av kelvinbølgene i Stillehavet gjennom det siste året. (Foto: (NOAA))

 

På kometjakt

Det er bare noen få dager igjen nå til ESAs kometjeger Rosetta er framme ved kometen med den vanskelige navnet. Bildene av kometen blir tydeligere for hver dag som går, og nå jobbes det på spreng med å vurdere hvordan romsondens bane vil bli rundt dette sære objektet. Og ikke minst -  hvor på den alt annet enn flate overflaten skal man sette ned landingsenheten Philae?

 

Rosetta nærmer seg omsider målet. Dette bildet er datert 31. juli. (Foto: (ESA/Rosetta/NAVCAM))

 

Mens noen drar til kometer, så skal andre til Mars. Og ukens store nyhet for norsk romvirksomhet var så utvilsomt meldingen fra NASA om at den norske geo-radaren RIMFAX skal få plass på NASAs neste Mars-rover, som skal dra i 2020. 

http://www.forskning.no/artikler/2014/august/398526

http://www.romsenter.no/Aktuelt/Siste-nytt/Norsk-radar-til-Mars

http://www.ffi.no/no/Presse/Pressemeldinger/Sider/FFI-bygget-georadar-skal-finne-liv-på-Mars.aspx

 

RIMFAX-radaren utvikles på FFI, som ligger en liten spasertur fra Åråsen Stadion. Det er der ting skjer …

 

Og ellers?

Slik var isdekket i Arktis 31. juli:

 

Sjøis-kart 31. juli laget v.h.a. passivt mikrobølgeinstrument på japansk satellitt. (Foto: (PolarView/Univ Bremen/AMSR2/JAXA))

 

God helg. Og nå starter sjakk-OL.  

 

Powered by Labrador CMS