Andre uken i september
Verdensrommet kan være et farlig sted å ferdes. En av mine favoritt-satellitter, den europeiske radarsatellitten Sentinel-1A, ble truffet av romsøppel her om dagen. Ikke så store biten, og ikke katastrofalt. Men operatørene hos ESA registrerte at satellitten plutselig dreide litt på seg, og at strømforsyningen fra solpanelene falt med ca 5 %. Nærmere inspeksjon viste at et område med sidekant ca 40 cm var slått i stykker på det ene solpanelet.
Men det er slike satellitter vi liker - de som får noen skrubbsår og arr, men som biter tenna sammen og leverer data til folket. I dette tilfellet radarbilder som kan tas gjennom skyene for å vise oljesøl, isfjell, vindfronter, båter på havet og mye annet rart.
Global temperatur
August er for lengst unnagjort, og også i den måneden ble det varmerekord for global temperatur ved overflaten. Den siste 12 måneders perioden har vært svært spesiell - på noen av måleseriene for global temperatur har det faktisk blitt satt ny rekord for samtlige tolv måneder. Og hvorvidt det har vært en andreplass eller to her eller der spiller liten rolle for helheten - samlet sett har vi utvilsomt lagt bak oss den varmeste 12 måenders perioden som noen gang er målt ved klodens overflate - hittil. Her er kurven for global temperatur og bare for Europa, fra den nye Copernicus klimatjenesten:
Litt opp i troposfæren har satellittene lenge insistert på at det ikke er fullt så varmt, og det er jo interessant. Slik er kurven nå for RSS global temperatur i nedre troposfære, plottet hos Climate4you. Året 2016 så langt ligger nå hårfint lavere enn 1998, mens den tykke kurven, som er løpende middelverdi over 37 måneder (ca tre år), er rekordhøy, og trolig fortsatt kommer til å stige i noen måneder framover.
Sjøis
Men - vi må ikke glemme sjøisen, som jo har blitt gjenstand for mang en kommentar på den forrige bloggartikkelen. Hvorvidt det blir andre eller tredjeplass nedenfra, er vel fortsat ikke helt avklart. Og siden jeg jo tippet tredjeplass, så får jeg tillate meg å vise denne figuren:
Målingene fra den japanske klimasatellitten gir dette iskartet nå. Fint seilbart langs Sibirkysten i disse dager, ser det ut til:
Romsøppel, global temperatur og sjøis - det er nok å debattere her ...