Boksing eller blogging?

Jo da, jeg hadde egentlig planlagt å skrive et nytt blogginnlegg sist helg. Men rett før jeg skulle sette meg foran tastaturet etter en god middag lørdag kveld, så hørte jeg en nynorsk versjon av en sang som Warren Zevon skrev rett før han døde i 2003. Og da måtte jeg selvsagt en tur ned i musikkrommet i kjelleren for å hente opp en gammel kassett med Warren Zevons fine album "Sentimental Hygiene" fra 1987.

På det albumet er det en råtøff låt om bokseren Ray "Boom-Boom" Mancini. Og før jeg visste ordet av det, hadde veien gått fra musikkassett til youtube og Google, med Mancini vs Hector Camacho, og videre til kamper mellom Sugar Ray Leonard, Thomas Hearns, Marvin Hagler og Roberto Duran. Det ble mange boksekamper på PC-skjermen den kvelden ... 

Men det var greit å vente et par dager med skrivingen, for da fikk vi med oss de første mars-tallene for global temperatur og sjøis. 

Sjøisen

Det ny minimumsrekord både i nord og sør, om enn nokså knepent. Men mars-trenden i nord er tydelig:

Jevnt, men vi må nok notere enda en ny minimumsrekord for sjøisen i Arktis. (Bilde: NSIDC)

Og sjøisen utenfor Antarktis? Tja ...

Ny rekord, og usikker trend utenfor Antarktis. (Bilde: NSIDC)

Temperaturen

Når det gjelder global temperatur, så fortsetter satellittmålingene (UAH og RSS TLT) å være uenige med reanalyser og bakkemålinger når det gjelder plassering på temperaturtoppen. I nedre troposfære ble det syvendeplass eller noe sånt for mars måned: 

Satellittmålt globalt temperatur-anomali i nedre troposfære, beregnet ved UAH. (Bilde fra Roy Spencers blogg)

Mens Copernicus reanalysen hos ECMWF sier at dette ble den nest varmeste mars-måneden som er registrert: 

Det ble den nest varmeste mars-måneden som er registrert i den europeiske reanalysen av været som var. (Bilde: Copernicus Climate Change Service / ECMWF)

Vi får nøye oss med å fastslå at verden blir varmere. Akkurat hvor raskt denne oppvarmingen går, er tydeligvis noe avhengig av hvem du spør, samt hvor og hvordan de måler. 

ENSO

Nei, det nok litt tidlig å påstå at det vil komme en ny El Ninjo. Men jeg er temmelig sikker på at det vil komme en ny kelvin-bølge som resultat av det vestavindsutbruddet som er varslet  her vest i Stillehavet:

Det er varslet et nytt vestavindsutbrudd (rødt) i det området der kelvinbølger gjerne oppstår i Stillehavet. (Bilde: NOAA)

Det var alt i denne runden. Og husk å følge debattreglene her i kommentarfeltet, ellers stopper dommeren kampen ...

Powered by Labrador CMS