Bursdag i bane

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagens jubilant heter AISSat-1. Norges lille havovervåkningssatellitt, som ble skutt opp fra India for to år siden. Satellitten veier bare 6 kilo, men du verden som den gjør nytte for seg i oppsynet med skipstrafikken i nord og ute på de store verdenshav.

 

Det er lov å skryte litt av en norsk suksess i verdensrommet. Et samfunnsnyttig samspill mellom forskning, forvaltning og industri. (Foto: Science Photo Library / FFI)

 

AISSat-1 har ikke den tykkeste polstringen og den mest strålingsherdete elektronikken, og derfor har det hele tiden vært et spørsmål hvor lenge den vil holde ut der oppe i det noe ugjestmilde verdensrommet. Så langt har det altså gått veldig bra. Og nå er de første virkelig aktive solflekkmånedene i denne solsyklusen trygt tilbakelagt. 

Etterfølgeren AISSat-2 er snart ferdig bygget, men noen dato for oppskytning er ikke satt enda. Det er noe kø og venteliste for plass på bæreraketter i år.  

 

LauncherOne

Alltid like innovative Virgin Galactic har sett at det i årene framover kan være et betydelig marked for oppskytning av små satellitter. Og i går offentliggjorde de selskapets nye planer for en ny bærerakett - LauncherOne. Også den skal bruke frakteflyet WhiteKnightTwo som førstetrinn. I stedet for å ta med et romskip med turister, skal det merkelige/stilige flyet på slike oppdrag altså ta med seg en liten bærerakett med satelliter ombord.

 

Her slippes LauncherOne fra WhiteKnightTwo. På tegnebrettet, foreløpig. Men dette kommer de nok til å klare. (Foto: (Virgin Galactic))

 

Varmt på Grønland i år

Noen som lurer på hvor sommervarmen vår har blitt av? Den har fulgt i Eirik Raudes spor, og dratt til Grønland. Her er værkartet derfra onsdag kveld:

 

Godt og varmt på Grønland om dagen. Slik var det onsdag kveld. (Foto: (DMI))

 

Så hvordan ser det ut på vestkysten der borte hvor sommervarmen er? Her er torsdagens satellittbilde fra området rundt Jakobshavn:  

 

Jakobshavn og isen deromkring sett fra NASAs satellitt Terra, etter noen varme dager på Grønlands vestkyst. (Foto: (NASA Terra MODIS))

 

Det blir spennende å se hva tyngdefelt-satellittene vil melde om is-smeltingen på Grønland i år. Mens det fortsatt er mye snø på fjellet i satellittbildene fra Norge, nå midt i juli. Akk ja, den NAO-indeksen …

 

Sjøisen

Når det gjelder sjøisen i Polhavet, så har nordavinden virkelig dyttet ut mye is gjennom Framstredet siste uken. På bildet her ser man formelig hvordan isen “renner” ut mellom Svalbard og Grønlands østkyst. 

 

Det "renner" mye is ut av Pol-bassenget nå gjennom Fram-stredet. (Foto: (EUMETSAT osisaf.met.no))

 

Sesongvarselet fra met.no for august-september-oktober er også kommet, og lover noe varmere vær enn normalen i Norge for den perioden. Så sola og varmen kommer nok, om ikke så brått. Kanskje.  

Powered by Labrador CMS