De første tallene fra 2016

Vi tar en rask liten kveldsblogg her, siden de første tallene nå har kommet for kloden vår i januar 2016.

Snø

2016 startet med ganske mye snø på den nordlige halvkule. Ikke så rart, kanskje, siden den arktiske oscillasjon (AO) var mye negativ i januar. 

Mye snø på den nordlige halvkule i januar. (Bilde: Rutgers Univ)

Sjøis

Sjøisen i nord plasserte seg ganske pent på den synkende trendkurven for januar måned. Januar-trenden synes forresten å være ganske stabil – ikke mye utslag ut fra trendlinjen her gjennom den tiden satellittene har observert: 

Januar-sjøisen på den nordlige halvkule synes å krympe jevnt og trutt, enn så lenge. (Bilde: NSIDC)

 

Sjøisen utenfor Antarktis er en helt annen januar-historie, med store hopp opp og ned. Og den trendlinjen oppover kommer garantert ikke til å fortsette fram mot år 2100 ...

Nokså uryddig oppførsel fra sjøisen rundt Antarktis. (Bilde: NSIDC)

Global temperatur

UAH var først ute denne gangen med satellittmålt januar-temperatur i nedre troposfære. I likhet med de tre foregående månedene, så ble det det ny varmerekord hos UAH denne måneden også, med +0,54 som den nye rekordnoteringen for januar.

Der kom årets første rekordnotering for satellittmålt temperatur i nedre troposfære. Men de neste månedene vil nok verdiene fra 1998 bli vanskelige å slå? (Bilde fra Roy Spencers blogg. Data: UAH).

Avstanden ned til januar 1998 (som hadde +0,49) var imidlertid liten – hvilket synes rimelig, siden årets El Ninjo benyttet januar måned til å flytte litt mer varme østover i Stillehavet, i stedet for å slippe ut varmen sin: 

Det gikk enda en Kelvinbølge med varmt vann østover i Stillehavet i januar. Er det slutt nå, eller vil denne El Ninjoen komme med flere overraskelser? (Bilde: NOAA)

Til slutt tar vi med den endelige oppsummeringen av global temperatur for året 2015 fra japanske JMA. Og så får hver enkelt gjøre seg opp sin mening om hvor representativ den lange trenden på 0,71 grader/århundre vil være for den globale temperaturutviklingen de neste hundre årene.

Rekordåret 2015 og den globale temperaturtrenden, slik japanske JMA ser det. (Bilde: JMA)

 

Det blir flere tall og figurer til helgen, tror jeg. Vi ses nok da. 

Powered by Labrador CMS