Den nye normalen

Jeg løp ikke Holmenkollstafetten i år. Det kjennes litt rart, men samtidig er det jo godt å se at det kommer sprekere folk inn på laget. Helt normalt, med andre ord. Den nye normalen. 

Når det gjelder sjøisen, så synes den nye normalen å være at isen krymper, når vi ser bort fra sesongvariasjonene. April-sjøisen i Arktis endte i år litt under den synkende trendlinjen:

Den arktiske sjøisen ser ut til å være på en synkende trend - også i april. (Bilde: NSIDC)

Sjøisen globalt tangerer rekordlavt nivå i disse dager, og de siste to årene har vært virkelig dramatiske. Her er kurven oppdatert med april:

Sjøisens utbredelse globalt startet sitt kraftigste fall hittil for to-tre år siden. 5 års gjennomsnitt (rød kurve) er nå på sitt laveste, og er fortsatt på vei nedover. (Data: NSIDC. Grafikk: Climate4you)

For april-snøen er bildet noe mer uryddig. Det var ganske mye snø på den nordlige halvkule i april i år: 

Mer snø enn normalt på den nordlige halvkule i april. (Bilde: Rutgers Univ.)

På sikt forventes mindre snø i april, mai og juni på den nordlige halvkule - noe som skal gi positiv feedback for global temperatur. Vi får se hvordan dette utvikler seg videre. 

Global temperatur

Vi har allerede fått de første rapportene for global temperatur i april, men la oss først gjøre oss ferdige med mars måned. Her er alle de fem klassiske temperaturseriene (Hadley, NOAA, GISS, UAH, RSS) samlet i den klassiske grafen på Climate4you: 

Den nye normalen er at verden blir varmere. Så langt synes i hvert fall Hadley, NOAA, GISS, UAH og RSS å være ganske enige. (Bilde: Climate4you)

Som forventet, så endte april måned noe lengre ned på rankinglisten i troposfæren (nr 6 hos RSS og nr 7 hos UAH) enn i reanalysene ved overflaten (nr 3 hos Copernicus/ECMWF). Her ser man hvor i verden det var varmere eller kaldere enn normalt denne måneden: 

April var kald i Nord-Amerika og varm i Europa, mens La Nina sang på siste verset. (Bilde: Copernicus C3S / ECMWF)

Her hjemme

Det kom en liten varmeperiode midt i april som fikk fart på snøsmeltingen, og deretter ble det kjøligere igjen. Dette resulterte i at Øyeren har kulminert (i denne omgang) i uken som gikk. Vannstanden i Mjøsa stiger imidlertid fortsatt.

 

Glomma ved Fetsund 14. april (venstre) og 4. mai (høyre). (Bilder: T. Wahl)

Denne helgen starter en ny og mye kraftigere varmeperiode i Sør-Norge, som virkelig kommer til å sette fart i smeltingen også i høyfjellet. Foreløpig er det ikke en regndråpe å se i langtidsvarselet - noe som reduserer flomfaren mye. Men bøndene trenger regn i mai. Vi får håpe at værgudene lager et greit kompromiss.  

Det er fortsatt en god del snø i fjellet sørpå. Her sett fra NASA-satellitten Aqua lørdag 5. mai. (Bilde: NASA Aqua MODIS)

Og lengst nord i landet? Der sier NASA-satellitten Terra at det ikke er så mye grønt gress å se: 

Finnmark sett fra NASA-satellitt 5. mai. (Bilde: NASA Terra MODIS)

God helg! 

  

Powered by Labrador CMS