Der forsvant sola
Neida, jeg var ikke på Svalbard. To av mine Romsenter-kolleger var der med teleskop og kamera, mens jeg var i Dagbladets studio i Oslo og kommenterte etter beste evne da sola forsvant - og koronaen og protuberansene viste seg fram.
Nå har nok de fleste av dere allerede sett bildene fra Svalbard. Men dette bildet fra den amerikanske værsatellitten Suomi-NPP har dere kanskje ikke sett?
For å forstå dette bildet, kan det være greit å huske at satellittbildet bygges opp over et par minutter der satellitten går i sin bane, mens skyggen fra sola/månen fyker av gårde langs jordoverflaten. Så dette bildet er en salig blanding av rom og tid, men definitivt et blinkskudd! Astronomi, is, vær og vind.
Mer fra Rosetta
ESAs romsonde Rosetta fortsetter å fly rundt kometen 67P på dennes ferd nærmere sola. I dagene fra 12. mars til 20. mars ble det sendt signaler for å prøve å "vekke" landingsenheten Philae. Det var imidlertid ingen respons fra Philae. En ny periode med gunstig geometri for radiokontakt med Philae kommer i april. Da skal Philae ha fått enda mer lys og varme.
Jeg har ikke hørt noen konspirasjonsteorier enda om hvorfor man ikke får kontakt med Philae. Men når man ser dette bildet av "monster-kometen", så kan man jo begynne å lure ...
Til slutt enda et Rosetta-bilde fra kometen. Den blir stadig varmere, og det blir stadig lettere å se at det pågår fordamping der. Ja, nå begynner den nesten å likne på en komet ...
Det var alt for denne gang. På flyet T/R Brussels på mandag har jeg tenkt å lese grundig artikkelen Smith, Allen et al: "Earth's energy imbalance since 1960 in observations and CMIP5 models" (GRL, 2015). Og så får vi se deretter hva som kommer i neste helgs blogg.
God helg, nå som sola er tilbake etter å ha vært borte et par minutter.