Du milde mai

Det ble ikke den helt store flommen her i Øyeren i år. Derimot falt varmerekordene i Nord-Norge. Tromsø hadde tidenes varmeste mai-måned med 4,3 grader over normalen. Det var ikke så helt ille andre steder i landet heller: To grader over mai-normalen både her på Romerike og på Svalbard.   

Og resten av kloden? Vel, vi får vente en blogg eller to på de offisielle tallene fra satellitter, værballonger og bakkemålinger. Men her er det løpende 30 dagers reanalyse-kartet fra NOAA som i hvert fall viser hvor i verden det var varmt (grønt/gult/rødt), og hvor det var kaldt (blått/lilla):

 

Reanalyse av temperatur (avvik fra normalen for 1981-2010) ved bakkenivå for mai måned i år. Temperaturspennet er fra -5 (lilla) til  6 grader (rødt). (Foto: (NOAA))
Reanalyse av temperatur (avvik fra normalen for 1981-2010) ved bakkenivå for mai måned i år. Temperaturspennet er fra -5 (lilla) til 6 grader (rødt). (Foto: (NOAA))

 

Kaldt på Grønland og i Alaska, altså. Varmt fra Svartehavet til Svalbard.

Som et resultat av dette mai-været ligger det igjen litt mer sjøis enn vanlig ved Beringstredet, og bre-smeltingen på Grønland har startet litt etter skjema. Så får vi se utover sommeren …

 

De optiske satellittene har hatt glade, skyfrie dager over Nord-Norge. Her får vi nøye oss med denne fine stripen som ble tatt i går:

 

Troms og deler av Nordland sett fra NASAs satellitt Terra fredag 31. mai. (Foto: (NASA Terra MODIS))
Troms og deler av Nordland sett fra NASAs satellitt Terra fredag 31. mai. (Foto: (NASA Terra MODIS))

 

 

Og ellers?

Siste del av uken stod definitivt i asteroidenes og meteorittenes tegn. NRK tro til torsdag med lang tema-sending om småsteiner som ramler ned på bakken og den økte overvåkningsaktiviteten av asteroider som potensielt kan utgjøre en trussel mot Jorda. Og nå har jeg altså lovet det norske folk på TV at dersom vi får 50 års varslingstid, så skal vi klare å dytte en farlig asteroide ut av kollisjonskurs. Hmmm …

 

Norsk Romsenter har forresten fått nye web-sider. Ta gjerne en tur innom der:

http://www.romsenter.no

 

God helg. Og ikke vær redd for de farlige asteroidene - alle de vi kjenner til kommer til å bomme denne sommeren!

 

Powered by Labrador CMS