Ekstreme utslag i Stillehavet

Dette har skjedd:

Etter at det nesten ble en El Ninjo i Stillehavet vinteren 2014/2015, har det gjennom sommeren og høsten i år utviklet seg en (ganske) stor El Ninjo.

Det er nå uvanlig varmt overflatevann utenfor stillehavskysten av Sør-Amerika, og kaldere enn vanlig i havoverflaten mellom Australia og Filippinene. Havnivået er høyere enn normalt på Amerika-siden, og lavere vest i Stillehavet. Eller for å si det enkelt - Stillehavet har skvulpet over mot høyre. 

Det er dessuten svært varmt overflatevann ved datolinjen. Eventuelle vestavindsutbrudd der vil skyve dette varme vannet enda lengre østover.

Temperaturen i havoverflaten (øverst) og avviket fra normalen (nederst). (Bilde: NOAA)

Værvarsel

Vi tar med prognosen for vind-anomali ved ekvatorbeltet. For det her må vel bety at enda mer varmt vann kommer til å bli dyttet østover i Stillehavet i uken som kommer?

Nye vestavindsutbrudd er på gang ved datolinjen i Stillehavet. (Bilde: Universitetet i Albany, NY).

     

Og hva så?

Ut fra det man erfaringsmessig vet om slike El Ninjoer, så skal det nå komme ekstreme værforhold på begge sider av Stillehavet (og nyhetsbyråenes meldinger gir noen hint i den retning): 

- Mye regn og jordskred i Mellom- og Sør-Amerika:

http://www.nrk.no/verden/frykter-at-flere-hundre-har-mistet-livet-i-jordskred-1.12584954

- Tørke og skogbranner i Sørøst-Asia:

http://forskning.no/2015/10/roykdekke-over-sorost-asia

- Svikt i ansjos-fisket utenfor Peru ved årsskiftet.

- Global varmerekord neste år (2016). 

Global temperatur

Det som er spesielt denne gangen, er at kombinasjonen av nesten-El Ninjo 2014/2015 og ekte El Ninjo 2015/2016 har gjort at allerede kalenderåret 2015 ligger an til å bli rekordvarmt (målt ved overflaten), og det med klar margin. Alle de løpende måleseriene JMA, HadCRUT4, NASA GISS og NOAA synes å være enige om at 2015 er i ferd med å "knuse" gjeldende varmerekord.

Oppe i troposfæren er målingene fra værballongene og satellittene enige om at 2015 har vært ganske varmt så langt, men ikke rekordvarmt. Erfaringsmessig skal ikke det store utslaget i global temperatur i troposfæren vise seg før i desember eller januar. 

Tallene som Roy Spencer viste på sin siste blogg, viser at troposfæretemperaturen over Tropene har steget hver eneste måned siden februar/mars i år. Mens troposfæren på de midlere breddegrader ikke har "oppdaget" at det er El Ninjo enda. 

Det blir særdeles spennende å se hvor høyt global temperatur kommer til å gå denne gangen. At troposfære-temperaturene i 2016 kommer til å knuse 2015, er helt opplagt (med forbehold for et digert vulkanutbrudd). Men hvorvidt 2016 kommer til å bli varmere enn 2015 også målt ved overflaten - det er jeg ikke så sikker på. Første halvår 2016 blir nok varmere enn første halvår 2015, men siste halvår kan bli noe kjøligere, globalt sett ved overflaten. Vi får se. 

Fest setebeltene - vi nærmer oss tidspunktet da satellittmålt troposfæretemperatur skal "ta av". Hvor høyt vil denne kurven fra UAH gå i 2016? (Bilde: UAH, fra Roy Spencers blogg).

Faglig spennende for oss som har den luksus å følge med på geofysikken i trygg avstand, altså. Og desto mer dramatisk for mennesker som opplever jordskred, tørke, skogbranner eller svikt i fisket. 

      

Og ellers?

Ja, så er det altså vann som renner i "bekkefarene" som er observert på Mars. Særdeles giftig riktignok, men alle monner drar. Neste ESA-ferd i retning Mars er ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO), som skal sendes av gårde i mars neste år. ExoMars TGO skal også ha med seg en landingsenhet (Schiaparelli) som skal ned til overflaten for å måle. Denne kan imidlertid ikke bevege seg på overflaten. I 2018 er det planlagt at ESA og Roscosmos skal sende en ny ExoMars-ferd til Mars, denne gang med en europeisk rover som skal bore et par meter ned i bakken. Man må et par meter ned i bakken for å finne forhold hvor man mener at liv kan ha overlevd. Hvis det noen gang har vært liv på Mars, da.   

God helg!

Powered by Labrador CMS