El Ninjo - og hva så?

Stadig nye varmerekorder tikker inn for kloden vår. Denne uken kom NOAA med sitt globale temperatur-estimat for februar og for vinteren som gikk. Årets vinter (des-jan-feb) knuste den forrige rekorden (som ble satt i fjor) med nesten 0,3 grader!  

Årets vinter knuste den globale varmerekorden fra i fjor vinter. Og alle de andre vintrene. (Bilde: NOAA)

Under havoverflaten i ENSO-området fortsetter varmen å luftes ut. NOAAs varmekurve der passerer null i disse dager, og såvidt jeg kan se på værvarselet, så blir det mye passat-vind kommende uke. Ser vi konturene av en La Nina nå? Samtidig er overflatevannet fortsatt varmt i ENSO-området, og kommer til å gi høy global temperatur i mange måneder framover.    

El Ninjo slipper fortsatt ut mye varme til atmosfæren. ENSO-varmekurven i havet passerer nå gjennom null. (Bilde: NOAA)

Det er lite sjøis i Arktis - i øyeblikket tyder mye på at vi får en ny minimumsrekord for mars måned når det gjelder sjøisens utbredelse. Og målingene fra CryoSat viser hvordan istykkelsen er fordelt:

Store variasjoner i istykkelsen i Polhavet, her målt med radar-høydemåler fra ESAs CryoSat. (Bilde: CPOM/ESA)

Og ellers? 

Det tynnes ut i rekkene av gamle helter. Vi har ennå ikke passert vårjevndøgn, men allerede har heavy-rocker Lemmy, space-rocker David Bowie og nå sist symfo-rocker Keith Emerson vandret heden i 2016. Av disse tre er det vel Keith Emerson (som spilte keyboards i Emerson, Lake & Palmer - ELP) som må sies å ha hatt den sterkeste koblingen til teknologiutviklingen. Den analoge Moog-synthesizeren som han drasset med seg på scenen, symboliserer en tid som forlengst er forbi - men som var akk så moderne der og da. Men teknologi eller ikke - jeg satt her om dagen og lyttet igjennom ELP's "Pictures at an Exhibition" på nytt. Denne anbefaler jeg fortsatt på det sterkeste - og på 1970-tallet var det nok mange som fikk sin interesse for klassisk musikk vekket da de oppdaget at Emerson, Lake & Palmer her tok utgangspunkt i den russiske komponisten Modest Mussorgskijs verk "Bilder fra en utstilling", som ble komponert i 1874. 

Det klassiske bildet av Keith Emerson på scenen, med den gigantiske Moog-synthesizeren. Ja, det var på den tiden at menneskene vandret på Månen ... (Bilde: Getty images / Larry Hulst)

Og for øvrig?

I skrivende stund har dere rundet 400 kommentarer på forrige helgs blogg, og jeg tror det er rekord. Men noe av det som står der, kunne nok godt ha vært usagt på et nettsted som forskning.no. Og det er ikke noe mål å sette enda en rekord denne uken. 

 

Powered by Labrador CMS